Az ünnepek alatt is lehetséges a büntetlen sütizés

Megjelent Czanik Balázs új receptkönyve.

Sokak számára a szokásosnál is nagyobb fejtörést okoz a karácsonyi sütés-főzés, mert figyelembe kell venni, hogy ki diétázik, ki cukorbeteg, illetve küzd valamilyen ételallergiával a családban. Most megjelent egy olyan süteményes receptkönyv, melyben a fogyókúrázóktól, a laktózérzékenyeken át, a gluténérzékenyekig mindenki talál magának megfelelő finomságot.

Ünnepelni az egyik legjobb dolog a világon - legyen szó születésnapról, karácsonyról, húsvétról vagy bármilyen jeles alkalomról. Mert akkor felerősödik a család jelentősége, energiával töltenek fel a szeretetteljes pillanatok. Ennek pedig elmaradhatatlan része a jóízű lakmározás, a finomabbnál finomabb sütemények, torták, desszertek. Azonban fájó válaszút elé kerülnek azok, akik tudatosan táplálkoznak, netán ételallergia, esetleg betegség miatt nem fogyasztatnak bizonyos élelmiszereke: lemondás vagy felszabadult ünneplés? Nekik nyújt megoldást az Ünnepelj és fogyj! című receptkönyv.

„Életem a sport, és hiszem, hogy csak a mozgással és tudatos táplálkozással lehet egészséges, teljes életet élni. Pontosan tudom, hogy milyen sok nehézséget okoz a megfelelő étkezés. Főleg akkor, amikor ünnepre készülünk, és felszabadultnak, gondtalannak szeretnénk érezni magunkat; éppúgy elfeledve a hétköznapok problémáit, mint a kalóriatáblázatot vagy a szénhidráttartalom számolgatását” - mondja Czanik Balázs, a Capoeira Aerobik megalkotója.
A Sütizz és fogyj! című kötete után éppen ezért állította össze új receptkönyvét, Ünnepelj és fogyj! címmel. Minden desszert csökkentett szénhidráttartalmú, melyek közül számos laktóz- és gluténmentes is. A leírások mellett kalóriaértékek, szénhidrát-, glutén- és laktóz mennyiség is található azért, hogy ne kelljen a lemondás vagy felszabadult ünneplés között választani.

Receptek
Kézzel készített szaloncukor

Hozzávalók: datolya, pirított mandula vagy mogyoró, karobpor
Elkészítés: A datolyákat megtöltjük a pirított mandulával vagy mogyoróval, és karobporba forgatás után csomagoljuk.

Gesztenyés bejgli
Hozzávalók:
Tésztához - 300 g gesztenyeliszt, 30 g eritrit, 10 g élesztő, 1 csipet Himalája só, 150 g laktózmentes vaj, 0,8 dl Meggle laktózmentes tej, 1 db tojás sárgája
Töltelékhez - 400 g Gelato Italiano cukormentes gesztenyemassza, 25 g laktózmentes vaj, 30 g vörös áfonya (ízlés szerint), 1 db tojás sárgája, 1 egész tojás + 1 tojás sárgája (kenéshez)
Elkészítés:
Kevés langyos (nem hideg!) tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Fontos, hogy a só közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel, mert gátolja a kelesztő hatást csakúgy, mint a túl sok cukor, így ne térjünk el ezek adagolásától. A tésztát felosztjuk 2 egyenlő részre, majd betesszük a hűtőbe pihenni. A töltelékhez összedolgozzuk az alapanyagokat, de nem keverjük túl sokáig, mert krémes állagra van szükségünk, a túl sok keveréstől fellevegősödik. A kinyújtott tésztára szépen rásimítjuk a krémünk egyik felét, majd – csakúgy, mint hagyományos társaiknál - feltekerjük. Megismételjük ezt a második adaggal is, végül a sütőbe helyezzük őket, nem túl közel egymáshoz. A kenéshez szükséges tojásokat összekeverjük, majd ecsettel vagy kenővel nem túl vastagon bekenjük a bejglik tetejét. Ha megszáradt a tojásréteg, megismételjük a kenést még egyszer és egy villával megszurkáljuk a bejglik oldalát. Ha ismételten megszáradt a tojásréteg, akkor 180°C-on megsütjük.

Ánizsos keksz
Hozzávalók:
Tésztához - 1 db tojásfehérje, 100 g darált mandula, 50 g reszelt étcsokoládé, 25 g WEIDER vaníliás vegán fehérje, 100 g eritrit, 1 tasak vaníliás xilit, 1 késkegynyi sütőpor, 1 csipetnyi Himalája só, 3 tk reszelt Kotányi csillagánizs, 1 ek Meggle laktózmentes tejszín
Mázhoz - 100 g étcsokoládé, 1 tk őrölt ánizs, 1 ek napraforgóolaj
Elkészítés:
A tepsit kibéleljük sütőpapírral és előmelegítjük a sütőt. Egy nyújtódeszkát meghintünk kb. 75 g eritrittel. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Olyan keményre kell verni, hogy egy késsel ejtett vágás szemmel látható maradjon. Összekeverjük a maradék hozzávalókat, és egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztát a gyúródeszkán 1/2 cm vastagra nyújtjuk, egy éles késsel tetszőleges négyzet vagy téglalap formájú darabokra vágjuk, és a tepsibe tesszük. Végül a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és kb. 10 percig sütjük a süteményt. (Alsó és felső sütés: kb 200 °C, légkeveréses: kb. 180 °C, gáz: 3-4. fokozat.) A sütést követően a tészta még puha, kihűlve válik ropogóssá. A csokoládét durva darabokra aprítjuk, az ánizzsal és az olajjal együtt folyamatos kevergetés közben, gőz felett felolvasztjuk. A kekszeket belemártjuk a csokoládéba, majd hagyjuk megszilárdulni. Fogyasztásig jól záródó dobozban száraz, hűvös helyen tároljuk.