Ortodox karácsony január 6-án a Belvárosi Főplébániatemplomban

A Szent Efrém Férfikar a sérült gyerekekből álló Parafónia Zenekart látja vendégül.

Vivaldi és Brahms egy-egy műve, többek között ősi arab dal, latin nyelvű, ó-római, középkori görög-bizánci, szláv és magyar nyelvű karácsonyi énekek, szárd bölcsődal, ukrán és görög nyelvű újévköszöntők csendülnek majd fel január 6-án, szombaton 19.30-kor a Szent Efrém Férfikar immár hetedik Orientale lumen sorozatának ortodox karácsonyi nyitókoncertjén.

Új helyszínen, Pest legősibb templomában, a csodálatosan felújított Belvárosi Főplébániatemplomban várja a közönséget a Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett vokális együttes, ahol a sérült gyerekekből álló Parafónia Zenekarral együtt adnak koncertet.

A koncert Bubnó Márk szólójával kezdődik, majd a férfikar egy ősi, arab nyelvű éneket ad elő, melyet egy korai keresztény, 6. századi, latin nyelvű, ó-római karácsonyi ének követ, majd Dukay Barnabásnak a férfikarszámára komponált motettája csendül majd fel. A szerző vezényli a művet, amelyet Balázs Edgár, Bubnó Lőrinc, Oláh Marcell, Bubnó Márk és Pechan Kornél ad elő. Ezután a görög-bizánci középkorból három jellegzetes karácsonyi kántáló ének következik Bubnó Lőrinc feldolgozásában.

A koncert második felében az értelmükben akadályozott gyermekekből és fiatalokból álló Parafónia Zenekar Vivaldi: a Tél – Largo tételét, valamint Brahms Bölcsődalát adja elő, majd osztrák és magyar kántálóénekeket játszanak. Ezt követően egy karácsonyi harangozást ad elő a Szent Efrém Férfikar, amit a férfikar művészeti vezetője, Bubnó Tamás ősi bizánci liturgikus szövegre és magyar görögkatolikus dallamra írt egyik műve követ, majd Szardínia szigetének népi hagyományából egy karácsonyi bölcsődalt, egy ukrán nyelvű köszöntőt és egy szláv karácsonyi éneket hallhat a közönség, utóbbit Alekszandr Szemjonov szentpétervári karnagy feldolgozásában.

A hangverseny utolsó részében a Parafónia Zenekar és a Szent Efrém Férfikar közösen lép föl. Először egy kárpátaljai ruszin karácsonyi ének magyar változata csendül föl, majd egy vidám görög nyelvű újévköszöntőt adnak elő. Végül a hagyományhoz híven a kiosztott kottalap segítségével a hangverseny közös énekléssel zárul, melyhez a közönség is csatlakozhat.