METU Graphic Passage + Tápláléklánc

A Budapesti Metropolitan Egyetem Vizuális Kommunikáció Intézetének kiállítása és a Tápláléklánc pályázat díjátadója.

Január 27-én dupla kiállítással indítja az évet a Budapesti Metropolitan Egyetem Vizuális Kommunikáció Intézete. A tárlat két részből áll, egyrészt a METU Tápláléklánc pályázatára beérkezett, középiskolások által készített alkotásokból válogattak, másrészt grafikai képzéseik legkiemelkedőbb alap- és mesterszakos hallgatóinak munkáit mutatják be.

A METU és a Magyar Plakát Társaság közösen kiírt Tápláléklánc grafikai pályázatára 135 feltöltött pályamunka érkezett, a zsűri többkörös szavazata alapján a kiállításon összesen 30 alkotó 36 munkája látható. A díjazottak kilétére a díjátadó-megnyitó keretében január 27-én 16 órakor derül fény. Ekkor kerül átadásra a kategóriánkénti három díj és a közönségdíjak is. A döntőbe bekerült pályaművek mellett néhány, a pályázatra reflektáló METU-s hallgatói munka is kiállításra kerül.

A METU Graphic Passage keretében a Képalkotás és a korábbi Képi ábrázolás alapszak, valamint a Tervezőgrafika alap- és mesterszak hallgatóinak munkáiból összeállított válogatást láthatja a nagyközönség. A kiállított alkotások felölelik a grafika szerteágazó területeit, így az arculattervezéstől, a csomagolástervezésen át a betű-, könyv-, játéktervezésig számos féléves feladat és diplomamunka is megtekinthető majd.

A kiállításon többek között látható lesz Szakos Dániel, a METU Grafika területének hallgatói nagykövetének Serpenta betűtípusa, vagy például Sásdi Laura varázslatos mesekönyve, amelyben egy kis krokodil utazását követhetjük nyomon. Találkozhatunk Fülöp Orsolya egér hősével, Mázlival, a matrózzal, aki egy hajótörést túlélve egy lakatlan szigeten köt ki. Kálmán Luca interjúkötetén keresztül a Vajdaságból Budapestre vezető életutakat ismerhetünk meg, Prakfalvi Anna műszaki rajzokból készített illusztrációi pedig Boris Vian Tajtékos napok című könyvének fiktív motívumait, jeleneteit eleveníti meg.

A kiállítást három esemény kíséri:
Január 31-én 16.00-18.00 óra között Mi is a vizuális kommunikáció? Ismerd meg a Tervezőgrafika szerteágazó területeit! címmel három témát járnak körül a meghívott oktatók és hallgatók. Az első blokkban az „Arculat- és brandépítés, A társasjátékok vizuális megjelenése”, a másodikban a „Betűtervezés és kalligráfia, Az írott szöveg képi világa”, majd végül az „Illusztráció és alkalmazási területei, Könyv- és plakátkultúra” kerül górcső alá.
Február 8-án ás 17-én 16.00-18.00 óra között Séta és játék a Passage-ban címmel tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők és a „játszóházban” kipróbálhatják a kiállított társasjátékokat is.

Megnyitó és díjátadó: 2018. január 27., szombat, 16:00
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, 1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.
A kiállítás megtekinthető: 2018. január 28. - február 17. között keddtől szombatig 10.00-18.00 óra között
Köszöntőt mond: Július Gyula, a METU Vizuális Kommunikáció Intézetének vezetője. A kiállítást megnyitja, és a díjakat átadja: Pinczehelyi Sándor képzőművész, a Tápláléklánc pályázat zsűrijének elnöke
A kiállítás megtekintése ingyenes.