Bernstein és az amerikai zene – újra maraton a Müpában

Egy nap, tizenegy koncert, 500 perc tiszta zene.

Tizenegyedik közös zenei maratonját szervezi meg a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa 2018. február 4-én. A nap főhőse ezúttal az amerikai álom klasszikusa, Leonard Bernstein lesz, mellette a 20. századi amerikai zene legnagyobbjainak művei szólalnak meg.

„Nincs olyan ága a zenének, amit Leonard Bernstein ne próbált volna ki, és mindegyikben mester. Leonardói reneszánsz jelenség” – mondta a magyar származású Oscar-díjas amerikai zeneszerző, Rózsa Miklós, akivel Fischer Iván karmester, a maraton művészeti vezetője is egyetért. „Sokoldalú volt: zeneszerző, karmester, népnevelő, humanista, igazi mély gondolkodó. Tőle tanultam, hogy a zene nem szakbarbárok versenyarénája. Sosem felejtem el ezt a mondatát: nagyon szeretem a zenét, de az embereket még jobban szeretem.”
„Bernstein televíziós ismeretterjesztő zenei sorozata nem csupán számomra, de egy teljes generáció számára jelentett sosem felejthető találkozást a zeneművészet rejtelmeivel. Bernstein életművének gazdagsága egyszerűen lenyűgöző, az idei maraton pedig ezt a zseniális sokszínűséget ünnepli reggeltől éjszakáig” – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, kiemelve, hogy a Budapesti Fesztiválzenekarral közösen életre hívott maraton minden évben kitüntetett, különleges nap a Müpában, valódi, az egész épületet betöltő intenzív közösségi élmény a nézők és a szakma számára is.

Bernstein, aki éppen 2018-ban lenne 100 éves, kora ikonikus hangjává vált, eklektikus kompozícióiban keveredik a jazz, a zsidó dallamok és a színházi zene, de bármit is írt, elsődleges célja a kommunikáció volt. Életművéből hallhatunk humoros és lelkesítő politikai nyitányt, zsoltárokat és motettákat, megszólal egyik legnépszerűbb műve, a Szimfonikus táncok a West Side Storyból, a Kennedy elnök özvegyének kérésére született drámai Mise néhány részlete, a Jeremiás próféta történetét feldolgozó 1. szimfónia, és egyik legkomolyabb társadalomkritikus operája is, a Trouble in Tahiti, melynek nem csak a zenéjét, de a szövegét is ő maga írta.
Ezt a végtelen sokoldalúságot a magyar zenei élet legizgalmasabb szereplői mutatják meg. A maratoni élményről a Budapesti Fesztiválzenekar, a Pannon Filharmonikusok, az Amadinda Ütőegyüttes, az Óbudai Danubia Zenekar, a Szent Efrém Kórus, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Vonósok és a Modern Art Orchestra gondoskodnak. Mellettük hallhatják muzsikálni Várdai Istvánt legendás Stradivari-csellóján, amelyen korábban Jacqueline du Pré játszott. Érkezik Dejan Lazić, az eredeti és friss szemléletű horvát zongoraművész, a Metropolitanben is otthonosan mozgó amerikai tenor, Paul Appleby pedig önálló dalestet ad a maratonon. Bernstein darabjai mellett a 20. századi amerikai zene nagyjainak műveiből áll össze a műsor. Hallhatjuk a jazz és a klasszikus zene egyesítésének egyik leghatásosabb darabját, George Gershwin Kék rapszódiáját, amely már a bemutatóján is elképesztő siker volt. Scott Joplin ragtime-ja az Oscar-díjas A nagy balhé című filmből lehet ismerős. A „jazz miniszterelnökének”, Ferde Grofének filmszerű zenéje végigrepít a Grand Canyonon, Samuel Barber szenvedélyes, melodikus Adagiója igazi közönségdarab. Mindezeken túl az Üvegteremben a nap során a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói adnak ingyenes koncerteket, a Müpa Előadótermében vetítések, az előcsarnokban pedig kiállítás várja a maratonra érkezőket.
A maraton napján a Müpában tizenegy, egyenként háromnegyedórás koncertet hallhatnak. A kamaradarabok a Fesztivál Színházban, a zenekari művek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben hangzanak el. A Maraton 2018 – Bernstein és az amerikai zene teljes programja a Müpa és a BFZ honlapján is megtalálható.

Maraton 2018 – Bernstein és az amerikai zene
Részletes program:
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
10.30 - MÁV Szimfonikus Zenekar - Vezényel: Csaba Péter
Bernstein: Slava! – nyitány
Grofé: Grand Canyon-szvit
12.30 - Budapesti Vonósok - Vezényel: Farkas Róbert
Barber: Adagio
Bernstein: Szerenád hegedűre, vonósokra, hárfára és ütőkre Platón Lakomája nyomán
Közreműködik: Giovanni Guzzo – hegedű
15.00 - Óbudai Danubia Zenekar - Vezényel: Hámori Máté
Bernstein: 1. szimfónia (Jeremiah)
Bernstein: Három meditáció a Miséből
Közreműködik: Várdai István – cselló
17.00 - Amadinda Ütőegyüttes
Joplin: Ragtime Dance
Reich: Clapping Music
Cage: Imaginary Landscape No. 2
Elliot Cole: Postludes #6 & #8
Red Norvo: Knockin' on Wood
Reich: Mallet Quartet
Az együttes tagjai: Rácz Zoltán, Holló Aurél, Váczi Zoltán, Bojtos Károly
19.00 - Pannon Filharmonikusok - Vezényel: Gérard Korsten
Bernstein: Candide – nyitány
Gershwin: F-dúr zongoraverseny
Közreműködik: Balog József – zongora
21.00 - Budapesti Fesztiválzenekar - Vezényel: Fischer Iván
Bernstein: Szimfonikus táncok a West Side Storyból
Gershwin: Kék rapszódia
Közreműködik: Dejan Lazić – zongora

Fesztivál Színház
11.30 - A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak koncertje

Bernstein: Anniversaries – zongoraciklusok
Közreműködik: Balogh Ádám, Medgyesi Zsolt, Gonda Katalin, Demeter Áron, Kovács Gergely – zongora
13.30 - Szent Efrém Kórus - Művészeti vezető: Bubnó Tamás
Copland: Négy motetta
Gershwin-művek
Bernstein: Chichesteri zsoltárok
Közreműködik: Gesztesi-Tóth László – orgona, Bábel Klára – hárfa
16.00 - Bernstein: Trouble in Tahiti – egyfelvonásos opera
Rendezte és vezényel: Philipp György
Közreműködik: Balogh Eszter, Najbauer Lóránt, Bódi Zsófia, Csapó József, Varga Donát – ének
18.00 - Paul Appleby dalkoncertje
Bernstein: Something’s Coming; Maria
Ives: Down East; The Housatonic at Stockbridge; At the River; Memories
Harold Meltzer: Bride of the Island (Reveille, Sugar Loaf, Thistles, Hay)
Bernstein: To what you said; Dream with me
WIlliam Bolcom: New York Lights
Közreműködik: Ernst Munneke – zongora, Kertész György – cselló
20.00 - Modern Art Orchestra - Vezényel: Fekete-Kovács Kornél
Leonard Bernstein, Duke Ellington, valamint George és Ira Gershwin művei

Hirdetés