Hétfőn kezdődik a Cziffra Fesztivál

Klasszikus zenei koncertek, Improvizációs est, Bárest, Életműdíj, Tehetség-díj, Ifjú Tehetség-díj, kiállítás, gyerekkoncertek.

2018. február 19-27., a műfaji nyitottság zenei ünnepe. Alapító és művészeti vezető Balázs János Liszt és Príma-díjas zongoraművész.

Hétfőn kezdődik és nyolc napon át tart idén a Balázs János zongoraművész által alapított Cziffra Fesztivál. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő programsorozat alapküldetése, hogy Cziffra György magas művészi színvonalú életművét, zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló munkát, amely a világhírű magyar zongoraművész életében oly nagy hangsúlyt kapott. Az a befogadó, műfajilag nyitott művészetszemlélet és innovatív munkamódszer, amellyel Cziffra György élt és dolgozott, jellemzi a fesztivált is.

Idén két külföldi, világhírű Grammy-díjas zongoraművész lesz a fesztivál sztárvendége: Arcadi Volodos a Müpában, Pierre Laurent Aimard a Zeneakadémián ad koncertet. A sorozatot Gwendolyn Masin magyar származású hegedűművész, Darko Brlek szlovén klarinétművész, Balázs János zongoraművész és a Cziffra Fesztivál Kamarazenekara nyitja meg. Különleges este lesz Miklósa Erika és Balázs János ZongOpera koncertje is. A gálaesten Vásáry Tamás és Cosima Soulez Larivière hegedűművész, a 2017-es Bartók Világverseny győztese lesz Balázs János vendége. A klasszikus zenei koncertek mellett a Cziffra Györgyre is jellemző műfaji nyitottság jegyében rendeznek Bárestet, idén a Hot Jazz Band és Sárközy Lajos zenekarának közreműködésével, amellyel megidézik azt a korszakot is, amikor a legendás zongoraművész éjszakai bárokban zongorázott. Az Improvizációs esten Presser Gábor, Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János ad közös koncertet. Kiemelt figyelmet fordítanak a gyerekekre, fiatalokra is: szombaton délelőtt Eötvös József Liszt díjas gitárművész vezetésével ismerkedhetnek a gyerekek a zeneirodalom kiemelt korszakaival, vasárnap délelőtt pedig fellépnek a Virtuózok kiemelt tehetségei. A fesztivált követően Cziffra after programon kedden Bősze Ádám zenei stand up estjének budapesti bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők.
A gálaesten Idén is kiosztják a Cziffra Fesztivál Életműdíjat, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjat és Ifjú Tehetség-díjat, amely hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújt anyagi és erkölcsi támogatást.

A Fesztivál főtámogatója a Nemzeti Kulturális Alap, legnagyobb magántámogatója pedig Várkonyi Attila (FastVentures). A sikeres megvalósításhoz a Szerencsejáték Zrt., a Hegyvidék önkormányzat, a Violin Travel, Rekeczky Csaba, az EuroVentures, a Kőbányai önkormányzat, a 13. Kerületi Önkormányzat és a Budafok-Tétény Önkormányzata is nagyban hozzájárult.  

„Az elmúlt időszakban olyan produkciókat sikerült megvalósítani, amelyek máshol nem hallhatóak, és bátran mondhatom, hogy az idén is erre készülünk. A fesztivál keretében olyan művészek alkotnak egységet a színpadon, akik csak ritkán, vagy lehet, hogy még soha nem léptek fel egymással. Olyan műfajokat kínálunk, amelyek valamilyen oknál fogva a háttérben vannak, mégis megkérdőjelezhetetlen tartalommal bírnak. Említhetném a Bárestet, ahol a ’30-as, ’40-es évek zenei világa, a háború utáni kávéházi élet elevenedik meg az igazi, hamisítatlan, magyar cigányzenével karöltve. Olyan extravagáns művészek álltak már a fesztivál színpadaira mint Lajkó Félix, vagy az idei programban Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla. Az operavilág csillagai is rendre leteszik a voksukat Cziffra mellett. A tavalyi fesztiválon Rost Andrea, idén pedig Miklósa Erika fogadta el a felkérésem.” – mondta egy friss interjúban Balázs János a Papageno.hu-nak.

„Számos olyan koncertlátogatóról tudunk, akik a fesztivál összes programjára váltottak jegyet, vagyis nyolc napon keresztül velünk lesznek. Ez azt is jelenti, hogy az egyik nap Pierre-Laurent Aimard előadásában hallgatják majd Beethoven legmonumentálisabb szonátáját, másnap pedig Sárközy Lajos és cigányzenekarának koncertjén vesznek részt. A nyitottság Cziffra, és az emléke köré szerveződött fesztivál egyik alapvető eleme. A magyar közönség nagyon pontos, józan és magas szintű értékítéletet tud alkotni, ami kizárólag a minőségen alapul.” – mondta Balázs János.

A Cziffra Fesztivál 2018-as koncertsorozatának programjai itt megtekinthetők.

A Fesztivál gasztronómiai érdekességei
„Senki nem válhat hallhatatlanná addig, amíg nem neveznek el róla egy ételt.”(Sztravinszkij)
Hisszük, hogy egy zenei fesztiválhoz, a fesztiválhangulathoz hozzátartoznak a gasztronómiai élmények. Az első fesztiválon nagy sikert aratott a Szamos Cukrászda által megalkotott Cziffra szelet, amely azóta is megtalálható a Szamos üzletek állandó kínálatában amelyhez jövőre új édesség társul „La campanella” néven. A Takler Pincészet csúcsborainak felhasználásával megalkotott Cuvée a Rubato nevet kapta, amely igazi kuriózum a borfogyasztók körében.