2018. március 24. - szombat

Rudolf Hess tízparancsolata március 2-án a Bethlenben

Kinyomtatom...
Harsányi Attila

Pénteken a Bethlen Téri Színházban látható a Rudolf Hess tízparancsolata című monodráma, Harsányi Attila előadásában.

A Magyarországon és Romániában több mint 30 alkalommal játszott előadást – számos más díja mellett - a transindex.ro hírportál a 2008-as év legjelentősebb előadásának választotta, a Thealter Internatinal Fesztiválon szintén 2008-ban pedig elnyerte a legjobb előadásnak járó címet.

Alina Nelega drámája a nürnbergi perben tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt, zavaros elméjű vezetőt, Hitler helyettesét a náci eszme által űzött, Jézus- és hitvesztése miatt a Führerbe kapaszkodó figurának mutatja hol minden emberségét felemésztett, bűnét látni képtelen állatnak, hol félelemtől földig rogyó sérült léleknek.
Harsányi nem kap jelenetről jelentre más maszk után. Rudolf Hessként él együtt a figurával, szenved, néz le ránk fensőbbségesen. Mint Hitler fröcsögi ránk a női nemet elutasító mondatait. Mint gyakorlott szofisztikus, szenvtelen arccal igazolja a rémtetteket. Nyersen marcangol szét húscafatokat, és saját keze is a húsdarálóban végzi. Ő a számító, ˝ínyenc˝ gyilkos, a gyerekkorától kezdve homoszexuális hajlamokat mutató kéjenc, aki fekete papi zubbonyában, magát tisztának s ártatlannak gondolva, öngyilkosságra készül.”
(Szoboszlai Annamária – Ellenfény)

Rudolf Hess: Harsányi Attila
Szerző: Alina Nelega
Fordította: Anamaria Pop
Díszlet-jelmez: Tapasztó-Harsányi, Hang: Gheorghe Mureșan
Fény: Cornel Dume/Ioan Horga, Rendezőasszistens: Fekete Réka
Rendező: Tapasztó Ernő
Az előadást 16 éven felülieknek ajánlják
Bethlen Téri Színház, Budapest, Bethlen tér 3.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Az író születésének 100. évfordulója előtt tisztelegve, a Jókai Színház színpadra alkalmazta Szabó Magda Születésnap című regényét.

plakát

Nagyzenekari mű és hangoskönyv Arany János Nagykőrösön írt műveiből válogatva.

logo

Három hónapon át zenével, színházzal és programokkal várja régi és új vendégeit Buda kedvenc nyári színháza.