Az Antal-Lusztig-gyűjtemény legszebb darabjai

Kiállítás és kötetbemutató a MODEM-ben.

Az Antal–Lusztig-gyűjtemény legszebb darabjaiból nyílt nagyszabású kiállítás a MODEM-ben. Barcsay Jenő, Vajda Lajos, Ámos Imre, Korniss Dezső és Anna Margit munkái a muzeális értékű kollekció legkomplexebb részét képezik - a tárlaton mintegy 280 mű látható a 20. századi magyar képzőművészet kiemelkedő alkotóitól. A legnagyobb magyar képző- és iparművészeti magángyűjteményt többéves projekt keretében szakkatalógusokba is rendezik – az első kötetet március 9-én mutatták be a nagyközönségnek a MODEM-ben.

Hat művész csaknem félezer alkotása katalógusban és csaknem 300 munkája a falakon - az éppen ötven éve formálódó Antal–Lusztig-gyűjtemény feldolgozása kiemelkedő állomáshoz érkezett. A kollekció legkomplexebb részét képező anyagból csaknem fél éven át látható rendkívüli összeállítás a MODEM-ben, a megnyitó alkalmára pedig – a Déri Múzeum gondozásában, Debrecen városa támogatásával – megjelent az első, 600 oldalas reprezentatív kötet is. A mintegy 500 reprodukciót tartalmazó albumot Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere és Nagy T. Katalin kurátor-szerkesztő mutatta be az érdeklődőknek a MODEM-ben.

Az Antal–Lusztig-gyűjtemény Rómában
Mindezzel párhuzamosan újabb helyszínen is láthatók a nemzetközi jelentőségű kollekció kiemelkedő darabjai. Az éppen 50 éve formálódó gyűjtemény újabb szelete mutatkozik meg márciusban Rómában: Az első lépések címmel az úgynevezett „római iskolások”, a Római Magyar Akadémia első ösztöndíjasainak munkáiból nyílik kiállítás a nemzeti ünnep alkalmából. Az Antal–Lusztig-gyűjteményből Aba-Novák Vilmos és Szőnyi István képei szerepelnek– a debreceni MODEM közreműködésével megvalósuló – kiállításon március 16-tól egy hónapon át a Római Magyar Akadémián. A Molnár C. Pál és Pátzay Pál alkotásaival kiegészülő tárlat kurátora Németh Pál.