2018. június 21. - csütörtök

Peter Karvaš: Szigorúan tilos

Kinyomtatom...
Fotó jelenletfesztival.hu/cervinus-teatrum

A Cervinus Teátrum a Jelen/Lét Fesztiválon.

Peter Karvas a szlovák drámairodalom nagymestere, a szlovák abszurd dráma meghatározó alakja. Többek között ez a műve is a rendszerváltásig tiltólistán szerepelt. Az előadásban humorral és kellő öniróniával tekintenek vissza a múlt legabszurdabb helyzeteire.

2018. március 26. 19:30 Nemzeti Színház
Peter Karvaš: Szigorúan tilos - komikus színmű két felvonásban
Fordította: Dósa Zsuzsa

A legfelsőbb vezető rendeletet ad ki: mától szigorúan tilos kinézni az ablakon- mely a szabadság abszolút betiltásának metaforája. A szerző megmutatja a panelház lakóinak reakcióit. Az emberek lehajtott fejjel közlekednek, és meg sem közelítik az ablakokat. Tiltakozás helyett magyarázatokat konstruálnak - büdös van ott kint, a jövőben a házakat úgy is a föld alatt építik.... A többség inkább alkalmazkodik, aki pedig nem, azt elviszi a Fekete Autó. Az egyik ellenőrzés alkalmával egy nőt rajta kapnak az ablaknál. A család védelmébe veszi, hiszen mint kiderül vak, de a nő felvállalja tettét. Ő az egyetlen, aki megértette, mennyire esztelen és képtelen mindez. A valódi vakság nem őt, hanem környezetét sújtja, a társadalmat mely nem látja a rendszer következményeit és 40 évig alkalmazkodik.

Szereposztás:
Anya: Dósa Zsuzsa
Apa: Nádházy Péter
Adam: Maróti Attila
Anna: Szemerédi Bernadett
Andrej: Polák Ferenc
Gonda: Timkó János
Neoral: Ragány Misa
Díszlet: Jakub Branický, jelmez: Nagy Szilvia
Rendezőasszisztens: Hadadiné Faragó Erika
Rendezte: Varga Viktor

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

motázs

A zsámbéki nyár programjainak összeállításánál most is szempont volt, hogy minden korosztály igényeit figyelembe vegyék, és jelezzék, hogy a nagyobb szabadtéri rendezvényeken is helye és közönsége van a „magas” művészetnek.