Florian Zeller: A kulisszák mögött - magyarországi bemutató

A Szentendrei Teátrum és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciója.

Florian Zeller - a The Guardian szerint - "korunk legizgalmasabb új színpadi szerzője". Ördög Tamás, az előadás rendezője pedig úgy fogalmaz: "Az előadás egyik legizgalmasabb eleme, ami a humor forrását is adja, hogy beleláthatunk a fejekbe, meghallhatjuk a szereplők ki nem mondott, de »kihangosított« gondolatait. Azzal játszik el a darab, mennyire valóságos, igaz az, amit állítunk, amit a másiknak kimondunk.”

Bemutató:
2018. április 27. Szentendre
2018. április 29. Rózsavölgyi Szalon

Daniel és Isabelle vacsorára várják barátjukat, Patrickot és annak új élettársát, Emmát. A látszólag könnyed és vidám este előkészületei közben tapintható a feszültség. A házaspár közeli barátságban volt Patrickkal és korábbi feleségével, akit a férfi elhagyott új szerelme, Emma miatt. Emma fiatal és csinos, semmiben sem hasonlít az elhagyott feleségre. Patrick felhőtlen boldogsága láttán a házigazdák kezdik megkérdőjelezni saját kényelmesen kialakított, rutinos életüket.

Kegyetlenül őszinte darab a kapuzárási pánikról. A szerző ugyanakkor humorral és (ön)iróniával ábrázolja a szereplőket. A párbeszédes jeleneteket újra és újra megtörik a szereplők „kihangosított” gondolatai. Nincs az a hazugság, titkos gondolat vagy elfojtott vágyakozás, amely a közönség elől rejtve maradna – garantált a lebukás!

Florian Zeller kortárs francia regény- és drámaírót. Az Apa című drámájáért hazájában Molière-díjjal jutalmazták. A kulisszák mögött (L’envers du décor) című vígjátékát 2016-ban írta, és ugyancsak komoly sikereket ért el vele.

Szereplők: Spolarics Andrea, Sztarenki Dóra, Kardos Róbert, Vasvári Csaba
Fordító és dramaturg: Oláh Krisztina
Díszlettervező: Enyvvári Péter
Jelmeztervező: Tóth Barbara
Rendező: Ördög Tamás
Támogató: NKA, Francia Intézet