2018. július 22. - vasárnap

Performansszal és kiállításmegnyitóval indult a 8. Monotánc Fesztivál

Kinyomtatom...
Gergye Krisztián, Rabóczky Judit Rita és az alkotótársak

Május 15-én kezdődött a 8. Nemzetközi Monotánc Fesztivál, melyet kétévente rendez meg a Közép-Európa Táncszínház.

A mára összművészeti fesztivállá nőtt esemény fő helyszíne, a Bethlen Téri Színház mellett idén a Róth Miksa Emlékház is rendezvényhelyszín lett: a fesztivál ideje alatt – azaz öt napon át - itt látható Gergye Krisztián „Ha mi árnyak…” című performansz-sorozata. A fesztivál programban szerepel kiállítás, táncfilm-vetítés és mintegy 19 táncelőadás, köztük öt külföldi előadótól, illetve több hazai díjnyertes alkotás is.

A fesztivál hivatalos megnyitójára május 15-én került sor a Róth Miksa Emlékházban, a Gergye Krisztián Társulata bemutatója előtt. Elsőként Szögi Csaba fesztiváligazgató ismertette a programot, amelyben ismét az összművészetiség dominál. Gergye Krisztián térinstallációja és performansz-sorozata önmagában is jól példázza ezt, hiszen táncművészet, költészet, zene és képzőművészet találkoznak a múzeum udvarán megvalósuló performanszban.
A hazai alkotó-előadók impozáns névsorában szerepel Góbi Rita, Bakó Tamás, Ujszászi Dorottya, Nagy Csilla, Egyed Bea, Jakab Zsanett és Mádi László. A fesztiválra ez alkalommal is meghívást kaptak külföldi művészek - a szlovák Tomas Danielis, a bolgár származású Miroljuba Petrova, a japán Ayumi Toyabe, valamint Lee In Soo és Jaewoo Jung Dél-Koreából – akiknek produkcióit Petrányi Barna, a Pro Progressione ügyvezető igazgatója ismertette.
Harmadikként Pálosi István, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat alapító tagja és az Orkesztika Alapítvány programvezetője, illetve Mándy Ildikó táncművész beszélt az egyperces táncfilmekről, amelyek idén először láthatók a Monotánc Fesztiválon az este 7 és 9-kor kezdődő programblokkok közt.

A megnyitó után 18 órától került sor Gergye Krisztián performanszának bemutatójára, majd ezt követően 19 órakor a Bethlen Galériában Eifert János: 3T (Tánc/Test/Természet) című kiállításának megnyitójára. A fotóművész 75. születésnapja alkalmából rendezett tárlatot Turczi István költő nyitotta meg.

“Ha mi árnyak…”
performansz-sorozat és térinstalláció
Gergye Krisztián bemutatója a 8. Monotánc Fesztiválon
Róth Miksa Emlékház (1078 Budapest, Nefelejcs utca 26.)
2018. május 15-19. minden nap 18.00-18.45 - kísérőprogramok: 16:30tól
Gergye Krisztián táncos, koreográfus, rendező, performer rendhagyó sorozattal jelentkezik, rendhagyó helyszínen a 8. Monotánc Fesztivál alkalmából.  A szabadtéri performansz-sorozat öt különálló részből áll, melyek mindegyike önálló darabként is értelmezhető. A premierre május 15-én került sor, majd 19-éig minden nap új előadást láthat a közönség a Róth Miksa Emlékház udvarán. Gergye Krisztián alkotótársai Zombola Péter zeneszerző  zongoraművész és Phillip Gyögy énekes előadóművész. A performanszokban felhangzanak Áfra János költő megzenésített versei.
Az előadás egyik legerősebb képi eleme egy térinstalláció, melyben helyet kapott Rabóczky Judit Rita - Lilith című szobra is. Maga az installáció a fesztivál időtartamában, a múzeum nyitvatartási idejében (minden nap 14 órától) külön is megtekinthető. A performansz-sorozat kísérőprogramjai 16-19-e között minden nap 16:30-kor kezdődnek a múzeum udvarán. A programok között szerepel rendhagyó koncert, beszélgetés, kiállítás és felolvasás is.
A rendező Gergye Krisztián keresi a határátlépés lehetőségeit. A szabadtéri előadással annak az alapvető törekvésnek a jegyében jár el, hogy kimozduljon a színház zárt, fekete teréből, és nézőinek szabadabb szemlélődésre adjon lehetőséget egy felfedezésre váró tér sajátos atmoszférájában. Ezzel egy időben több művészeti területet is összekapcsol: képzőművészetet, zenét, táncot, szobrászatot, fotóművészetet, festészetet, költészetet.
Az összművészeti sorozat egy nagyobb ívű rendhagyó terekbe tervezett előadás-sorozat első része, melynek folytatásán több vidéki nagyvárosban dolgoznak az alkotók.
Részletes program itt és itt.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Fotó Lantos Zsuzsanna

Mi lehetne rémesebb annál, mint egy temetéssel kezdődő születésnap?

plakát

A Szabad Tér Színház és a Miskolci Nemzeti Színház közös bemutatója a Fővárosi Nagycirkusz közreműködésével.

fotó Éder Vera

Florian Zeller: A kulisszák mögött - 2018. július 18. 20.30 (esőnap: július 19.)