Talány Akusztik a Belvárosi Fesztiválon: koncert-színház a Vígadó téren

A Vígadó téri helyszín kiemelkedő programja a vasárnapi Talány Akusztik koncert-színház (18:30-kor), melynek vendégei: Kálloy Molnár Péter és Dúzsi Tamás.

A Belvárosi Fesztivált 2018. május 25-27 között rendezik. A Talány Akusztik zenekart a József Attila Színház művészei alkotják. A teátrumban a Szabó Zoltán Attila vezette „Legendák nyomában” - irodalmi szalonban született a gondolat, hogy egy a jelenkor életérzéseire frissen, ugyanakkor irodalmi igénnyel reagáló zenekar szülessék.
A Madách Színházban Jean Valjeant, a József Attila Színházban Báró Tarpatakyt alakító színész-zeneszező, Zöld Csaba és a népszerű, elismert költő, Schwalm Zoltán immár lemezanyaggá érett repertoárt állított össze; a hanghordozó „Hangzó Nyugat Plusz 4. – Pest-budai mozaikok” címmel, Budapest Főváros Önkormányzata és az Infiniti együttműködésében jelent meg. Az együttes énekesnője: Korponay Zsófi, aki a Korál együttes dalaira íródott Angyalföldi balladában is hallható, gitáros-énekese pedig Blazsovszky Ákos, aki Don Bakert alakítja A pillangók szabadok előadásban.

A május 27-i (18:30) Talány Akusztik előadás érdekessége, hogy egyfajta zenés irodalmi tükörben – amelyből nem hiányoznak a felolvasószínházi elemek sem – mutatja meg a világot, és az egykori és mai Budapestet. Képzeletben, Pest-Buda olyan ikonikus pontjait barangolhatjuk be az együttessel, mint amilyen a Ferenciek tere, a Pilinszky köz, vagy a Margitsziget. Sőt, Krúdy, Karinthy és Szindbád mesevilágát is megidézi a produkció, melynek sztárvendége: Kálloy Molnár Péter. Az előadás kapcsán Dúzsi Tamás, az év borásza (2014) cím birtokosa szekszárdi nedűkkel lepi majd meg a közönséget, mi több, előadóművészként is részese lesz az Újnyugat Irodalmi Kör koncert-színházának.

A folytatás sem késik sokáig: május 30-án az Ady-expressz indítását megelőző törzsutas-találkozón a Nyugati pályaudvar patinás Királyi Várótermében lép pódiumra – Vincze Lilla társaságában – Zöld Csaba és Szabó Zoltán Attila, majd június 8-án (18 órakor) ismét a teljes Talány Akusztik formáció szerepel a „Legendák színháza: A nagy Karinthy-kalandtúra” című újnyugatos előadásban a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum Ménesi úti kertjében. A ceremóniamester: Szabó Zoltán Attila. Házigazda: Csillag Péter, a múzeum vezetője, és Horváth Gábor Miklós, költő. Vendégek: Krizsán Edith női nemzetközi sakkmester, magyar bajnok, és Tompa János nemzetközi sakkmester, akik a zenés színházi premiert követően sakk-szimultánra várják a közönséget!
A Belvárosi Fesztivál és a Ménesi úti nagy Karinthy-kalandtúra egyaránt ingyenes rendezvények, köszönhetően Belváros-Lipótváros önkormányzatának, illetve a Legendák színháza eseménysorozat megvalósulását segítő fővárosi önkormányzatnak, valamint az újszilvási Bolyhos pálinkafőzdének.