Nagykoncert és Duna Karnevál Gála a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

Immár hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi nagykoncertjével veszi kezdetét a Margitszigeten a Budapesti Nyári Fesztivál három hónapon át tartó gazdag programsorozata.

2018. június 15. (péntek) 20.00
Nagykoncert a Nemzeti Filharmonikusokkal, Dohnányi zongoraverseny Fülei Balázs zongoraművésszel és Carl Orff: Carmina Burana Miklósa Erikával és Molnár Leventével.

A szigeti színpad fennállásának 80. évfordulóját ünneplő évadot is hazánk egyik legrangosabb szimfonikus együttesének nagyszabású koncertjével indítják útjára. Az együttes már önmagában is a komolyzene legmagasabb minőségére ad garanciát, ezúttal pedig az este első felében Fülei Balázs zongoraművész vendégszereplésével adnak különleges koncertet, majd pedig a Nemzeti Énekkarral és sztár operaénekesekkel kiegészülve, szólaltatják meg Carl Orff legnépszerűbb művét, a grandiózus Carmina Buranát. A koncert első részének programja: Dohnányi Ernő: I. (e-moll) zongoraverseny.

Vendégművész: Fülei Balázs, zongoraművész
A koncert második részének programja: Carl Orff: Carmina Burana
Közreműködik: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar
Vendégszólisták:
Miklósa Erika, szoprán
Molnár Levente, bariton
Karmester: Hamar Zsolt
A Szabad Tér Színház produkciója.

2018. június 16. (szombat) 20.00
Duna Karnevál Gála
- folklór táncjáték

I. Világkarnevál
A Duna Karnevál eseményeinek mindenkori koronája a Gálaműsor a Margitszigeten. A Világkarnevál a külföldi táncegyüttesek közel 300 művészének közös műsora. A látványos tánckoncert nemzeteket összekötve különleges együttműködésben mutatja be a kultúrák párbeszédét.
Meghívott országok: Bulgária, Csehország, Görögország, Lengyelország, Macedónia, Olaszország, Peru, Románia, Szlovákia, Szerbia, Törökország
II. Szerelmünk, Kalotaszeg
A nagyszabású produkció a hazai táncegyüttesek és zenekarok közel 200 művészének együttműködésében megvalósuló előadás a hagyomány és korszerűség szellemében a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes főszereplésével. A mű a passzív hagyományőrzés helyett az élő és megújulni képes tradíció továbbvitelére, átadására törekszik. A korszerű feldolgozás nem csorbítja a tradicionális értékeket, hanem élteti és élővé teszi azokat. Kalotaszeg számos kiemelkedő táncost és zenészt adott a népművészetnek, hogy csak néhány nevet említsünk: Mátyás István „Mundruc”, Ifj. Fekete János „Poncsa”, Jankó István „Pitti”, Fodor Sándor (Netti Sanyi), Berki Ferenc „Árus”. Előadásuk e kimagasló egyéniségek művészetén keresztül igyekszik megmutatni mindazt a láthatatlan szépséget, ami az alkotó lélekben megbújik, egyúttal emléket is kívánunk állítani eme kiváló művészeknek.

A mű a korábban említett táncosok és zenészek sorsából, életéből, mikro-történeteiből merít, igyekszik feleleveníteni egyéniségüket – ugyanakkor a produkció zenei és tánc anyaga a munkásságuknak köszönhetően fennmaradt kalotaszegi magyar, román és cigány táncokra és zenére épül. Míg egyes jelenetekben a szolisztikus megfogalmazás, máskor a közel kétszáz táncos elsöprő energiája ad drámai hangsúlyt az előadásnak. Nagyszabású, elsöprő erejű előadás a Margitszigeti Színpad mesés környezetében.