Tűzfalat csinosítottak a művészek Erzsébetvárosban

Képzőművészek varázsolták újjá egy iskolaudvar tűzfalát Budapest VII. kerületében. Az 1000% alkotócsoport tagjai a diákok munkáiból merítettek ihletet, és a nagyvárosi street art hangulatát idéző köztéri grafikát készítettek a Szövetség utcára néző, nem túl vonzó falra.

Az Artopolis Egyesület és az 1000% alkotócsoport közös munkájának folytatása az Iskola a láthatáron című projekt. Az erzsébetvárosi Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium tűzfalára nagyméretű grafika került az őszi tanítási szünetben. A cél a maradandó vizuális értékteremtés, amit egy pedagógiai szempontból is jelentős művészeti akcióval kötöttek össze. A köztéri alkotás egyrészt dokumentálja a jelenkort, másrészt játékos módon szeretteti meg a fiatalokkal a kortárs művészet képi világát.

A példaértékű kísérletnek vannak előzményei, hiszen hasonló elképzelések már megvalósultak óvodák, iskolák falain. Az azonban ritkán fordul elő, hogy a munkába professzionális alkotóművészeket vonjanak be. A kezdeményezés egyben felhívás is a környezetünk vizuális megújítására. Az 1000% alkotói szeretnék, ha Magyarországon is elterjedne az elhanyagolt városi tűzfalak minőségi, vizuális felületként való hasznosítása. Véleményük szerint az élettereket nem csak a hagyományos műalkotásokkal lehet megtervezni vagy megújítani. Érdemes bevonni és felvállalni olyan kortárs művészeti műfajokat is, amelyek hétköznapi szemszögből, testközelből szólítják meg az adott környezet használóit.

Az 1000% csoport munkásságában meghatározó a Szövetség utcai tűzfal-akció. Ez az eddigi legnagyobb köztéri alkotásuk, noha az elmúlt tíz évben többször készítettek nagyméretű falfestést. Budapest első romkocsmája, a Szimplakert, valamint az egykori Kultiplextől a Toldi Mozin át a Mumusig számos falfelület hordozta-hordozza magán a kezük nyomát. Magyarországon kívül Finnországban, Ausztriában, Olaszországban, Szlovákiában és Spanyolországban is bemutatták már rendhagyó munkájukat. Az Artopolis Egyesülettel október elején, a nagy sikerű PLACCC Fesztiválon dolgoztak együtt először. A Pincerehab nevű programban a VIII. kerület elhanyagolt pinceajtóit varázsolták újjá festményekkel, izgalmas grafikákkal. Az 1000% alkotócsoport az Iparművészeti Egyetemen alakult, jelenleg Füredi Tamás, Orosz Richárd, Stark Attila, Szabó Balázs és Vörös Krisztián a tagjai.