Gyilkosság az Antarktiszon

Vakító fehérség, tiszta táj egy korántsem makulátlan bűnügy fényében, olyan amerikai módra.

Vakító fehérség, tiszta táj egy korántsem makulátlan bűnügy fényében, olyan amerikai módra.

Azt hinnénk, az emberiség számára szinte felfedezetlen kontinensen minden makulátlan, ahogy ezt a táj és a film címe is sugallja, de tévedünk. Páratlan földrész, egyetlen rendőrrel és a kontinens első gyilkossági ügyével, mindenből az első: sztori, helyszín – amerikai.
A film sztorijától eltérő, - ha jó indulatúak vagyunk kontrasztot hordozó jelenettel indít. Kint a fagyos szűzies táj, bent főhősünk, Carrie Stetko (Kate Beckinsale) forró fürdőt vesz. Távol bázisuktól a tudósok egy hullát találnak, e bűntényt igyekszik megoldani Carrie, kinek segítségére az ENSZ egy különleges ügynöke (Gabriel Macht) siet. Beindul a nyomozás: ki és miért követte el e rémtettet? Az ügy felgöngyölítése során újabb, egyre érthetetlenebb titkok kerülnek a felszínre, melynek alapjai egy 60 évvel ezelőtti bűntényre vezetnek vissza.

Az idő egyre telik, mely csak fokozza az eseményeket, hisz 3 nap múlva teljes sötétségbe burkolózik a táj, és mindenki elhagyja a bázist. Akciójelenetek, melyek beszínezik a fehérséget, valamint kiszakítják a nézőt a CSI szintű, kissé unalmas alapsztoriból. Egyre többet mutató flashbackek, melyek folyton emlékeztetnek a sztorira, - mintha amnéziásak lennénk, egy idő után kezdenek idegesítővé válni.
A vakító fehérség ellenére, az egyre sötétedő táj csak közelebb hozza a történet megoldását és vele együtt a gyilkost is. Bekövetkezik a teljes megvilágosodás, megvan a gyilkos, vége a filmnek.

6/10 pont

Vakító fehérség (Whiteout) - amerikai-kanadai krimi, 90 perc, 2009

Szereplők:
Kate Beckinsale (Carrie Stetko)
Gabriel Macht (Robert Pryce)
Alex O’Loughlin (Russel Haden)
Tom Skerritt (Dr. John Fury)
Columbus Short (Delfy)

Rendező: Dominic Sena
Forgatókönyvíró: Jon Hoeber, Erich Hoeber. Chad Hayes
Operatőr: Christopher Soos
Zene: John Frizzell
Producer: Joel Silver, Susan Downey

Hirdetés