2018. április 25. - szerda

Frost/Nixon

Kinyomtatom...

Mi lett volna, ha Nixon elnököt a Watergate-botrány kirobbanása után bíróság elé állítják? Sikerült e volna tisztáznia a helyzetét és visszanyernie az amerikaiak bizalmát? - Ezeket a kérdéseket feszegetik a Frost/Nixon című filmben.

Robert Nixon neve mindannyiunk számára ismerősen hangzik. Amerika 37. elnökeként véget vetett a vietnámi háborúnak, elsőként látogatta meg hivatalosan a Szovjetúniót és Kínát és a mai napig az egyetlen olyan amerikai elnök aki le mert mondani hivataláról. Bár ettől megkönnyebbülést remélt, mégis se Ő se az amerikaiak nem tudták feldolgozni a Watergate-botrányt.

David Frost és Richard Nixon első találkozása: Copyright: © 2008 Universal Studios. ALL RIGHTS RESERVED.David Frost és Richard Nixon első találkozása: Copyright: © 2008 Universal Studios. ALL RIGHTS RESERVED.

David Frost, angol showman, televíziós műsorvezetőként egy dologhoz értett: Mi kell egy sikeres televíziós műsorhoz. Amikor Nixon elnök lemondását látja a tévében, fantasztikus ötlete támad: készíteni kell vele egy riportot, amivel új nézettségi rekordot fog majd felállítani. Ott is hagyja jelenlegi állását és minden idejét, pénzét az interjúra költi.
Felállít egy 3 fős csapatot, akik a kérdéseket dolgozzák ki. Ebben a csapatban van James Reston, aki a Watergate interjúval foglalkozott és egyetlen célja az volt, hogy olyan hatásosak legyenek a kérdések, mint egy bíróságon. Talán miatta lettek olyan őszinték és különlegesek ezek az interjúk.

A filmnek nem célja, Amerika egyik legtehetségesebb és legtapasztaltabb elnökének tisztázása a Watergate-botrány alapján, mindössze élete utolsó szakaszának valósághű bemutatása. Aki eddig is szimpatizált Nixonnal az most is fog, aki meg nem, annak a felfogásán a film valószínűleg nem fog változtatni. Ugyanakkor, azok számára, akik kevésbé ismerik az elnök életét egy intelligens, okos és néha humoros emberként ismerhetik meg.

Közelről látjuk az elnök szenvedését, ahogy a tragédián próbálja túltenni magát és Frost kitartását, ahogy megpróbálja összehozni ezt az interjúsorozatot.
Bár Nixon megítélésén nem segítettek ez az interjú, Frost-nak viszont sikerült elérnie célját és karrierjének legsikeresebb pontja lett a Nixon-interjú.

9/10 pont

Frost/Nixon, 112 perc
rendező: Ron Howard

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Magyarországi moziban most először, egyetlen alkalommal.

(Shula) jelenet a filmből

Április 13-án este az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a 25. Titanic záró gáláján adták át a Hullámtörők-díjat.

plakát

Április 19-től érkezik országszerte a mozikba.