Watchmen – Az Őrzők

Watchmen, a világ egyik legjobb képregénysorozata most újra filmvászonra került. Zack Snyder, a 300 rendezőjének most több száz oldalt kellett 163 percbe besűrítenie ahhoz, hogy betekinthessünk az Őrzők világába. Szinte lehetetlen feladat, de mégis sikerült, nagyjából.

Ismerjük, esetleg olvastuk már a képregényt? Akkor nincs más dolgunk, mint beülni a moziba és megnézni a filmet! Tetszeni fog, sőt még egy újfajta befejezést is kapunk.
Amerikába a többség ebbe a kategóriába tartozik, de tekintettel arra, hogy a képregény magyar nyelven csak idén jelent meg, itthon talán nem ennyire ismert. Egy valamit viszont nem árt előre tudni: minél jobban ismerjük a képregényt annál jobban fog tetszeni a film.

Röviden a képregényről:
A Watchment Alan Moore, Dave Gibbons és John Higgins készítette az 1980-as években. Abban a korszakban, amikor a Vietnámi háború, Richard Nixon elnök bukása és egy lehetséges atomháború gondolata foglalkoztatta az amerikaiakat. Ezen eseményekre rengeteg utalást találunk a képregényben, így a filmben is. Például Nixon nagy orra jó karikatúra képregényben, de ezt filmen már sokkal nehezebb megjeleníteni. Mindenesetre az akkor aktuális témák nagyban hozzájárultak népszerűségéhez. Kérdés, hogy évekkel később is hatásosak tudnak e ezek lenni?

© Warner Brothers

A történet hat álarcos hősről szól, akik - Dr. Manhattan kivételével - nem rendelkeznek emberfeletti képességekkel, sőt ugyanúgy  erkölcsi és magánéleti problémákkal küzdenek mint mi. Régebben emberek voltak, de valamiféle hatás miatt lettek szuperhősök és most a maguk módján kitartóan  küzdenek a világbékéért.
Első benyomásra a legszembetűnőbb, hogy mindegyik karakter kinézete egy korábban már létező képregény szuperhősére emlékeztet pl.: Superman, Batman, de képességeik és gondolkodásmódjuk nem azonos az eredeti karakterrel.

A Watchmen a máig egyetlen Hugo-díjas képregény, valamint többször kitüntették a képregény szakmában nagy tekintéllyel bíró Kirby- és Eisner-díjakkal is.

A filmről:
A film az álarcos hősök nem éppen triviális történetet próbálja a lehető legpontosabban bemutatni. Fölösleges bármiféle bevezetőt írni a történetről, mert aki a képregényt ismeri az úgy is tudja, aki meg nem, az csak izgulja végig a filmet.
Az egyetlen probléma a film hossza, ami már így is nagyban megcsonkított. Egyszerűen nem lehet két és fél órába tömöríteni az eredeti művet.

Rengeteg sikertelen film adaptáció után, talán most sikerült filmvászonra vinni a Watchment, de továbbra se tudták elérni azt a célt, hogy a képregényt nem ismerők is annyira élvezhessék, mint a Batman adaptációkat. Ez a film is leginkább a rajongóknak készült.

7/10 pont

Watchmen: Az őrzők (Watchmen), 163 perc
rendező: Zack Snyder
operatőr: Larry Fong