2018. május 22. - kedd

Diamant 13 „A zsaruk becsülete???”

Kinyomtatom...
Lőj!!! Gerard Depardieu

Gérard Depardieu legújabb, klasszikus zsarufilmjét már több mozi a palettájára tűzte. A filmet megnézve nem lehet csak úgy egyszerűen elsiklani fölötte, hisz olyan, már-már közhelynek tűnő témát dolgoz fel, ami napjainkban igen aktuális. Egymást átszövő szálak, kusza kapcsolatok, érdekszférák ütközése, s természetesen mindez megfűszerezve némi szerelmi vonallal.

A film több szemszögből is érdekes lehet, témája a bűn, a bűnbeesés, ki a rossz, ki a jó, vagy egyszerűen mindenki csak rossz, ki kevésbé ki jobban? Egyértelműen nem lehet dönteni, ha ezeket a szálakat vizsgáljuk, hisz rendesen belebonyolódhat az ember a film cselekményszálába. Ami gondolati és rendezési vonatkozásban egyaránt megmutatkozik.

Lőj!!! Gerard Depardieu: Copyright: Best HollywoodLőj!!! Gerard Depardieu: Copyright: Best Hollywood

A történet kísértetiesen hozza a 80-as évek klasszikus rendőrfilmjeinek hangulatát. Lepattant Párizs 13. kerületének rendőrkapitánysága, hajdan sztárzsaru, kinek fénye mára már megkopott, üldözés, a maffia és a rend őreinek összefonódó piszkos játszadozásai, vér és mocsok.
A film hangulata inkább fekete, mint sem fehér. Főhősünk Matt (Gérard Depardieu) is egy hajdan elkövetett bűn (falazott, védte társát, és ölt) miatt sodródik, már-már belekényszerül ebbe a folyamatba, amit annak idején nem is a rossz vezérelt, hanem az emberi kötődés, rendőrtársa Franck (Olivier Marchal) iránt, pusztán barátságból. A nagy kérdés azonban állandóan ott motoszkál bennünk, jogos volt, megérte, sikerül ebből kimásznia és tisztának maradnia? Szálak és események homályos összefonódása, amit néhány helyen a szerelmi vonal próbál oldani, pillanatnyi jelleggel.
Szeretnénk azt hinni, hogy ezek a döntések tudatosak voltak rendezői részről, ami még inkább arra szolgál, hogy a maffia vs. rendőrség közötti piszkos szálakat akarja nyomatékosítani bennünk, egy végérvényes tudatosítás és feleszmélés céljából.
A film végkifejlete hagy némi kívánni valót maga után, azt is mondhatnánk, kicsit amerikai szagú „happy end”, a rossz elnyeri büntetését, a jó megbűnhődött vétkeiért és minden megy továbbra is a maga útján, elég kiforratlan.

A Diamant 13 gondoskodik a film folyamatos pörögőséről, egy percet sem hagy események, fordulatok nélkül, mellőzi a szuper effekteket, (ami egyértelműen a film pozitívuma), hisz így rakódik bennünk össze a történet.
Pörgős, kusza, néha mocskos, kiváló színészi alakítás miatt mélyen elgondolkodtató.

8,5/10 pont

Diamant 13, 98 perc
Rendező: Gilles Béhat
Forgatókönyv: Gilles Béhat, Olivier Marchal
Operatőr: Bernard Malaisy
Szereplők:
    Gerard Depardieu (Matt)
    Olivier Marchal (Franck)
    Asia Argento (Calhoune)

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Fodor Zsóka és Felkai Eszter

Örkény időtlen drámája, Felkai Eszter (Orbánné) és Fodor Zsóka (Giza) fantasztikus főszereplésével.

A Holnemvolt Vár-ban

Mesés állatok, állatos mesék, játékok és élmények sokasága várja a közönséget.

Daniela Vega (ELF Pictures)

A film május 31-től elővetítéseken már országszerte látható a mozikban. Hazai premier: június 7.