Lányok egyenruhában

Nem igazán szeretem a II. világháborús filmeket. Valószínű, mert magát a háború ötletét ellenzem. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne készültek volna számomra is élvezhető jó filmek. A Kelly hősei vagy A halál 50 órája igazán izgalmasak. De mindegyik csak férfiakról szól. Elég ebből a diszkriminációból! Hol voltak ekkor a nők? A Kémnők című francia filmből ezt most megtudhatjuk.

A film címéből ne következtessen senki arra, hogy minden nő a háborúban kém volt. Szó sincs erről. A Kémnők csak 5 nő történetét mutatja be, akik 1944 tavaszán hőstetteket hajtanak végre. Legalábbis filmünk ezt sugallja.

A történet vonalvezetése egyszerű. Adott főhősnőnk Louise Desfontaines (Sophie Marceau), aki képzett orvlövész. Adott egy konfliktus: (a háború idején ebből mondhatni elég sok volt) a Normandiai partraszállás előkészítésénél lebukott egy geológus, akit egy német kórházban ápolnak. Feladat: ki kell menteni mielőtt a németek rájönnek, kivel van dolguk. Az idő tehát sürget. A rövid toborzás után főhősnőnk mellé még 4 csinos hölgy szegődik: van, aki az akasztófa alól, van, aki a titkárnői székből és van, aki kétes német kapcsolatai miatt kénytelen csatlakozni a csapathoz. Ezek után már gyorsan pörögnek az események. Akciójelenetekben és izgalomban nincs hiány.
A kórházi sikeres akciót követően jönnek a bonyodalmak. Újabb küldetést kell teljesítenie a lányoknak, ezúttal Párizsban.

A film erénye, hogy a szerepeket anyanyelvi színészek játsszák, így válik a történet még hitelesebbé. A francia színésznők jól játszanak, és gyönyörűek. Kifejezetten Sophie Marceu, akit ilyen komoly szerepben a Házibuli óta még nem is igazán láthattunk. Jó választás volt a Heindrich ezredest játszó Moritz Bleibtreu, jelenleg Németország egyik legismertebb filmszínésze, aki nem a papírforma szerint várható kegyetlen német tisztet alakítja. Figurája kiszámíthatatlan és emberi lett.

A film további erénye, hogy a történet nem vontatott, hihető és valóságos, mindamellett, hogy igaz történetet dolgoz fel. Olyan kérdéseket vet fel, hogy melyik a fontosabb: a hazaszeretet, a testvéri szeretet vagy az élet szeretete. Főszereplőink nem terminátorszerű gyilkoló gépek, hanem a háborútól meggyötört nők, akik szívüket megkeményítve a túlélésért és a háború végéért küzdenek.

8,5/10 pont

Kémnők (Les Femmes de l'ombre), 117 perc
rendező: Jean-Paul Salomé
operatőr: Pascal Ridao