Chanel, Chanel, Chanel!!!

Chanel, Chanel, Chanel… Ám ezúttal nem csak a kifutón, hanem a mozikban is. Gabrielle Chanel hányatott sorsú gyerekkorát, sikertelen énekesnői próbálkozásait a párizsi mulatók világában, majd kezdeti vívódásait önmagával, egészen a divat királynőjévé válásáig kísérhetjük nyomon Audrey Tautou főszereplésével.

Mondhatnánk azt is egy újabb önéletrajzi film, mely a divat cézárainak sorát bővíti, de kissé tévedünk ezzel. A film inkább főhősünk (Gabrielle Chanel, Audrey Tautou) felemelkedést kíséri soron a kezdeti sikertelenségeken át, lelki vívódások, próbálkozások, az ego magára találásának fényében, egészen annak csúcsra jutásáig. Történetünk, követve a kronológiát Gabrielle gyerekkorával kezdődik, elhagyott gyerekként nővérével árvaházba kerülnek, ahol megtanulja a varrás kezdeti fortélyait. Majd bepillantást nyerünk Párizs századfordulós éjszakai életébe, itt kapja nevét is, ami akaratlanul is ráragad, Coco. Így születik meg Coco Chanel, ami mára egyet jelent az utánozhatatlan stílussal és a kifinomult eleganciával.

A név már adott, amit senkit sem ismer még!!! Coco magára találása, indíttatás hogy divattervező legyen, azonban csak később köszön be életébe. Az első szerelem, kapcsolat egy idősebb francia arisztokratával, a századforduló úri élete, lóversenyek, vidéki kastély, a szegénység árnyékába, mely férfiruhák nőivé alakítására sarkalja. Ezzel megelőzve korát egyszerűsíti a női viseletet, harcol a konvenciók ellen (nem hord fűzőt), kialakul egyéni stílusa. Mint minden életben így Cocot sem kerüli el az igaz szerelem, és annak drámai végzete. Életét ezen túl csak a divatnak szenteli, így emeli nevét a divat csillagai közé.
A film kötelező a divat szellemétől átitatott emberek számára, röpködő kosztümök, 20-as évek hangulata egy nő megszületése, mely mára már intézmény a divat egén.
Köszönjük Coco!!!

8.5/10 pont

Coco Chanel (Coco avant Chanel), 105 perc
Rendező: Anne Fontaine
Író: Edmonde Charles-Roux
Forgatókönyv: Anne Fontaine, Camille Fontaine
Zeneszerző: Alexander Desplat
Operatőr: Christophe Beaucarne

Szereplők:
    Audrey Tautou (Gabrielle 'Coco' Chanel)
    Benoit Poelvoorde (Étienne Balsan)
    Alessandro Nivona (Arthur 'Boy' Capel)
    Marie Gillaint (Adrienne Chanel)

Hozzászólások (3)

 • anon
  Anonymous (nem ellenőrzött)

  Ezt a filmet már évekkel ezelőtt leadták a magyar tévék, te idióta!

  júl. 06, 2009
 • anon
  Anonymous (nem ellenőrzött)

  De a mozikban most jelent meg csillagom....egyébként én nem emlékszem rá.....világosíts fel....te kretén...csak hogy a színvonaladnál maradjunk:)

  júl. 06, 2009
 • anon
  Anonymous (nem ellenőrzött)

  Meg kell hogy védjem a cikk íróját, mert felháborítónak tartom, hogy valakinek ennyi legyen a véleménye egy filmkritika hallatán.

  Talán ha elolvastad volna a cikk alján szereplő francia címet világos lenne, hogy ez egy most futó premier film. Nem kellene senkit leidiótázni mert tájékozatlan vagy, vagy képtelen vagy végigolvasni egy cikket!
  Mellesleg nem csak mostani filmekről lehet kritikát írni...

  Amúgy szívesen előfizetnék erre a tévécsatornára.

  júl. 06, 2009

Hirdetés