Közellenségek

Még mindig a hatása alatt vagyok. Röviden így jellemezném a Közellenségek című filmet. Izgalmas, elgondolkodtató és kitűnő színészek teszik egy igazán kihagyhatatlan filmmé.

John Dillinger, Amerikában legenda; egyesek szerint a modern Robin Hood mások szerint veszélyes bűnöző volt. Ehhez ha még hozzávesszük, hogy Johnny Depp játssza, akkor egy igazi kasszasikerre számíthatnánk. Ezt egyenlőre még nem tudni, de az biztos, hogy a mozi kritikusok nem igazán kedvelték meg a filmet. Hogy pontosan miért, arra jó magyarázatot még nem hallottam. Talán, mert Christian Bale nem tudott felvenni egy amerikai akcentust, vagy mert zavaró kézi HD kamerával vettek fel részeket vagy, mert nem tudunk meg mindent John Dillingerről (a film Dillinger első szökésétől kezdve indul és haláláig játszódik). Mindenesetre ezeket a hibákat én nem tartom mérvadónak, gyakorlatilag rengeteg jó film van teli bakikkal vagy szakmailag kritizálható hibákkal.

A Közellenségek bárki bármit is mond izgalmas és egyáltalán nem vontatott. A felvételek gyönyörűek, a zene passzol és John Dillinger személyes élete garancia a jó sztorira. Ez egy olyan ritka film ahol a szerelmes szálat nem muszájból rakták bele, hanem valóban beleillik a filmbe. Egyszóval egy olyan életrajzi feldolgozás, amiből megismerhetjük Amerika akkori első számú közellenségét és tanulhatunk életéből. Ráadásul, aki szereti a gengszter filmeket, annak ez egy kötelező darab lesz.

A film kritizálható pontja, hogy Dillinger Robin Hood karaktere mellett teszi le a voksot és pozitív figuraként mutatja be. A rendőri brutalitások és Dillinger adakozásai mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy pozitív kép alakuljon ki a nézőben róla.
A film végén feltűnik Ana Cumpănaş román származású prostitált, aki felkavarja egy kicsit az eseményeket. A kíváncsiaknak elmondom, hogy bár a filmben nem esik szó róla, de 1936-ban deportálják vissza Temesvárra, így neki se lett túl boldog élete.

Pont a Transformers 2 kapcsán láttuk, hogy bár a kritikusok lehúzták, az emberek mégis tömegével nézték meg a filmet. Szóval ne higgyetek a kritikusoknak, inkább nézzétek meg saját szemetekkel a Közellenségeket. Megéri!

9/10 pont

Közellenségek (Public Enemies), 143 perc, 2009
rendező: Michael Mann
operatőr: Dante Spinotti

Hozzászólások (2)

 • anon
  Anonymous (nem ellenőrzött)

  kedves misi, én azért kötözködnék kicsit. sajnos még engem is idegesített Mann teszetoszasága a film vonalát illetően, pedig nem vagyok egy kákán a csomót típus. a film osztályzása természetesen egyéni és szubjektív. ámbátor ha felsorolnánk pár tényleg 9 v 10 pontos mesterművet, akkor azért érzékelhető lenne a különbség. így akár Mann saját munkáit mint a Szemtől Szemben, vagy a Bennfentes, de ha még tisztábban akarunk látni, akár egy Keresztapát, egy Casinot, vagy egy Nagymenőket felsorakoztatva más értékeket kapnánk. ezt csak azért dobnám a közösbe, mert bár klassz a lelkesedésed, azért elég félreérthető a kritikád a részemről. a PE szerintem maximum egy 6-7/10 érdemel. és akkor még csak nem is keresgéltem azon a bizonyos kákán. by by, blackbird.. ;)

  júl. 18, 2009
 • anon
  misi

  Köszönöm a hozzászólásodat, így legalább több véleményt is hallani a filmről.
  A kritikát azért kezdtem indulatosan, mert engem igazán megérintett a film. Ilyenkor az ember képes egy kicsit nem annyira korrektül osztályozni, és ad egy kicsivel több pontot. Ez történt most is és ha még egyszer megnézném már lehet nem ennyi pontot adnék...

  júl. 19, 2009

Hirdetés