Orosz énekesek nyertek az Operália 2009 döntőjében

Szombaton este nagy érdeklődés mellett mérték össze énektudásukat az Operália 2009 döntősei. A Pécs2010 EKF program idei felvezető évének egyik legjelentősebb eseményén, a Plácido Domingo által elindított Operália Nemzetközi Énekversenyen orosz énekesek nyerték el az első díjat.

A budapesti, operaházi döntőben, amelynek karmestere Plácido Domingo volt, tizenhárom plusz öt versenyző lépett fel, utóbbiak a zarzuela kategóriában. Az angol, amerikai, spanyol, görög, orosz, litván versenyzők mellett zarzuelát (a 17. sz. óta ismeretes, daljátékszerű spanyol műfaj) énekelt a huszonegy éves Simon Brigitta is.

A női kategóriában Julia Novikova koloratúrszoprán, a férfiak közül Alekszej Kudrija tenor kapta a nemzetközi zsűritől az első díjat. A zarzuela díjat az Egyesült Államokból érkezett Angel Blue és a görög Dimitrios Flemotomos kapta. Különdíjat is osztottak e könnyedebb, népszerű zenés színházi műfajban, melyet a lengyel Arnold Rutkowski nyert el.
Második díjas lett az opera kategóriában Angel Blue amerikai szoprán, a férfiak második díját megosztották Dimitrios Flemotomos tenor és Jordan Bisch amerikai basszus között. A görög énekes a verseny fő támogatójának különdíját is megkapta, mint a verseny hangja.
A nők harmadik díját is megosztották a spanyol Auxiliadora Toledano és az ausztrál Anita Watson szoprán között. A férfiak harmadik díját Wenwei Zhang kínai basszus kapta.
Díjat ajánlott a Magyar Állami Operaház Alekszej Kudrijának, akit a közeljövőben meghívnak egy jelentős szerep eléneklésére. Auxiliadora Toledano a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendége lesz, mint a főváros különdíjasa.
Pécs város különdíját a litván basszbariton, Kostas Smorigingas vehette át.

Plácido Domingo és a verseny díjazottjai augusztus 8-án a pécsi Dóm téren adnak ingyenes koncertet, Domingo meghívta erre az eseményre a verseny legfiatalabb indulóját, a magyar Simon Brigittát is.

Hirdetés