Legyen divatos a szemétdombról

Látott már Ön Autógumiból készült cipőt? Bicikligumiból készített övet? Csokipapírból készült pénztárcát? Tetrapack dobozból készült táskát? Újságpapírból készült alkalmi ruhát? Csomagolóanyagokból készült fülbevalót? Elképzelhetetlen? Pedig nem az! Ami egyikünknek szemét, az a másiknak kincs.

Napjainkban a hulladék, annak felhalmozódása és újrahasznosítása nem csak a környezetvédelem területén dolgozó szakembereket foglalkoztatja, hanem a tervezőket, művészeket is. Ilyen anyagokból ruhát, cipőt, ékszereket és használati tárgyakat készíteni újrahasznosítás a javából, hiszen ezáltal csökken a hulladék mennyisége, és terjed egy újfajta gondolkodásmód: régiből újat állítunk elő.

Az öko tudatos életmód egyúttal az öko-design területén élenjáró Finnország szinte minden városában működnek a használt tárgyak újraértékesítésére létrehozott központok ahol a környezettudatos zöld divat követői kedvükre válogathatnak a sokszor meghökkentő ugyanakkor eredeti, ötletes tárgyak között, a tervezőket pedig csakis a képzelőerő korlátozza, azaz esetünkben épphogy nem.

A VAM Design Centerben 2009. szeptember 3-án nyílt Öko-design Fesztiválon Finn, Dán és Észt mintákat láthatunk arra, hogy szellemi termék hozzáadásával miként alakul az értéktelen szemét valós anyagi értékkel bíró tárggyá. 1 penniből 100 ezer forint értékű ékszer és még sok más közel másfélszáz tárgy tekinthető meg a VAM Design Centerben 2009. október 15-ig látható kiállításon. Az eseményt workshopok kísérik.

Hirdetés