Up - Fel!

Nyár óta várok erre a napra, hogy végre itthon is megnézhessem a Pixar legújabb alkotását a Fel!-t. Bár Cannesban ezt a filmet is bemutatták, mégis az idei fesztivál a Becstelen Brigantyk-tól volt hangos. Pedig ez is legalább olyan jó, de inkább jobb.

A Pixar eljutott odáig, hogy sokak számára ma már nem csak ismerően hangzik a nevük hanem szinte áhítattal várják filmjeiket. Én legalábbis mindenképpen így érzek. Ez talán annak is köszönhető, hogy egy fontos szempontot támasztanak: nem csak a gyerekekhez, hanem az egész családhoz szeretnének szólni. Nincs ez másként most a Fel!-el sem.

A film animációját már dicsérni se érdemes, a megszokott Pixar minőség itt is megvan. Ehhez hozzájön, hogy ez az első 3D filmjük (idén még a Toy Story jön ki 3D-ben) és máris ráakaszthatnánk a jó film jelzőt, ha a történetet nem is számítanánk.

©Disney/Pixar. All Rights Reserved.

A mostani filmben egy fontos pontra tették a hangsúlyt és ez nem más mint az érzelmek. Ez már a WALL-E-ben is erős volt, de most még emberibbre sikerült csiszolniuk. Igaz nincs benne klasszikus szerelmi szál, de mégis érezzük a szerelmet, mert a történeten keresztül meg tud érinteni minket, olyannyira hogy néha már egy két csepp könny is kifolyik a szemünkből – az érzékenyebbeknél.

Pedig a történetből ez nem is annyira következne. Carl Fredricksen egy átlagos öregúr, aki egész életében arról álmodott, hogy feleségével a Paradise Falls tetején fog élni. Az élet úgy hozta, hogy az útra megtakarított pénzük végül mindig valami másra kelt el, így soha nem jutottak el a Dél-Amerikai vízeséshez. Miután felesége meghal és megelégeli, hogy intézetbe vinnék házastul egyedül elindul útnak. Csakhogy a kis Russel is ott ragadt a házon és így közösen életük legnagyobb kalandjában vesznek részt. Mikor elérik Paradise Falls-t kiderül, hogy a lakatlan helyen még mindig ott lakik a híres tudós, Charles F. Muntz, akiért Carl és felesége olyannyira odavolt kiskorában. A nagy hősből végül ellenség lesz és Russel és Carl együtt harcolnak a természet megmentéséért.

Most hirtelen nem is jut eszembe negatív jelző a filmre – talán majd második megnézésre – de pozitívumként még azt is meg lehet említeni, hogy nem lett túl hosszú, mindössze 96 perc – szerintem egy jó film kb 90 perc hosszúságú – így aki kevésbé bírja a 3D szemüveget, annak se fog kifolyni a szeme ettől a Fel!-től.

9/10 pont

Fel! (Up) színes magyarul beszélő amerikai animációs film, 96 perc, 2009
rendező: Pete Docter
forgatókönyvíró: Bob Peterson

Hirdetés