Megtekintés után elégetni

A Coen testvérek megint bejelentkeztek a vásznakra. Tőlük megszokott könnyedséggel nyúltak egy CIA közeli gyilkolászós-vicceskedős sztorihoz, olyan színészekkel, akik nem csak sztárok de eszméletlenül profik is.

Sokan gondolják, hogy az amerikai filmcsillagok 1. buták 2. nem tudnak játszani 3. dollármilliomos elviselhetetlenül nehéz emberek. Nekik ajánlom kifejezetten egy filmet, hogy picit árnyalják elképzeléseiket. Utálom azt a szót, hogy sztárparádé, de ebben az esetben pont erről van szó: George Clooney, Frances McDormand, Brad Pitt, John Malkovich és Tilda Swinton mindannyian fantasztikusat alakítanak. Ha nem gagyi forgatókönyvutánzatot kell életre kelteni, hanem egy normálisan kitalált figurát, akkor általában meg tudják csillogtatni igazi tudásukat.

Coenék nagyon bíztak a szereplőikben, a filmet ők viszik folyamatosan előre. A történet önmagában egy átlagos vasárnapi mozidélutánéhoz mérhető, de a ezek a színészek lüktetővé teszik. A képi világ a rendezők korábbi filmjeihez hasonlóan teljesen jellemző, a díszletek és ruhák legapróbb részletei is ki vannak találva, annyira, hogy észre sem vesszük a kis nüanszokat.

A legtöbb filmjüknek Roger Deakins volt az operatőre, most időpont-egyeztetési problémák miatt nem tudott rendelkezésre állni. Így Emmanuel Lubezki lépett a nyomdokaiba és gazdagította emlékezetes képkockákkal a mozit.

A mostanság vetített filmek színvonalánál nagyságrendekkel jobbat kapunk, ha ezt választjuk a pénztáraknál. Aki Coen-rajongó, az már látott jobb filmet is tőlük, de nekik is mindenképp ajánlom.

8/10 pont

Égető bizonyíték (Burn after reading)
rendező: Joel Coen és Ethan Coen
operatőr: Emmanuel Lubezki

Hirdetés