Első hallás rossz ötletnek tűnt, hogy elkészül a Csupasz pisztoly új változata, mert sokan úgy gondolták, a klasszikus vígjátéksorozat hangulatát nem lehet visszahozni. A széria sikerének egyik titka abban rejlett, hogy Leslie Nilsen játszotta Drebin hadnagyot.

Fánksütés olajszag nélkül? A modern és korszerű technológiának köszönhetően már ez is lehetséges. Ehhez mindössze egy air fryerre és néhány hozzávalóra van szükség.
A fánk készítése és fogyasztása farsang idején régi európai hagyományokra nyúlik vissza. A farsang az utolsó időszak a nagyböjt előtt. Régen az emberek hagyományosan bőségesen fogyasztottak ilyen ételeket. Népszerűsége minden bizonnyal abban rejlik, hogy egyfelől könnyen elkészíthető, másfelől pedig nagy mennyiségben előállítható. Éppen ezáltal ideális lehet a nagy farsangi összejövetelekhez és bulikhoz.
Fontos előnye még, hogy készítése vidámságot és játékosságot hoz az ünneplésbe. Számos országban és régióban léteznek saját farsangi fánk változatok, amelyek helyi ízekkel és hagyományokkal gazdagítják az ünneplést. Magyarországon a farsangi fánk (szalagos fánk) különösen népszerű.
Hozzávalók (6 db fánkhoz)
- 250 ml tej
- 7 g élesztő (szárított)
- 50 g kristálycukor
- 1 csipet konyhai só
- 1 db tojás
- 400 g finomliszt
- 60 g puha vaj
A kenéshez:
- 1 db tojás
- 1 ek étolaj
Elkészítése
Első lépésben egy tálba öntjük a tejet, az élesztőt, a cukrot, a csipet sót, továbbá hozzáadjuk a tojást és a lisztet is. Ezután elkezdjük összedolgozni, majd miután (várhatóan 5-10 perc után) elkezd összeállni a tészta, kis adagonként hozzáadjuk a vajat is. Ha a tészta ragacsossá vált, akkor lisztes kézzel labdát formázunk belőle, majd légmentesen lezárva legalább egy óráig kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen 2-3 cm vastagra nyújtjuk majd hat darab 9-10 átmérőjű kört szaggatunk belőle, aminek a közepét kilyukasztjuk egy 1-1,5 cm-es szaggatóval. Az így kapott fánkokat letakarva további 15 percig kelesztjük.
Ezután az air fyrer tálját kibéleljük sütőpapírral, a fánkokat pedig lekenjük felvert tojással és egy kevéske olajjal is. Körülbelül 3-4 fánkot a gépbe teszünk és 180 fokon sütjük 10 percig. Ezután megfordítjuk őket és további 10 percen keresztül sütjük őket. Mikor megsültek, a maradék fánkokkal is megcsináljuk ugyanezeket a köröket, aztán a megsült fánkokat hagyjuk teljesen kihűlni.
Díszítése történhet porcukorral, lekvárral, vagy más egyéb finomsággal.