A Színház- és Filmművészeti Egyetem is részt vesz március 22-én azon a földrészeken átívelő, 59 ország részvételével zajló Homérosz-olvasáson, melyre a lyoni École Normale Supérieure által meghirdetett kezdeményezés keretében kerül sor.

Az SZFE volt és jelenlegi hallgatói mellett a kulturális élet meghatározó szereplői és civilek is ott lesznek a mintegy tizenkét órásra tervezett Iliász-olvasáson. A helyszín az Ódry Színpad.

Az Íliász és az Odüsszeia örök értéket jelentenek, európai kultúránk alapkövei. Az irodalmi műfajok a hőseposztól a fejlődésregényen át a siratóénekig és az erotikus novelláig éppen úgy a görög eposzokban gyökereznek, mint a színházi műfajok, a tragédia és a komédia. Időről-időre jó megállni és felidézni, honnan jöttünk és első európai eposzaink újraolvasásával tudatosítani magunkban, valamint a minket körülvevő világ szereplőiben, milyen morális értékekre épül mind a mai napig nyugati kultúránk.

Március 22-én a világ ötvenkilenc országában, Ausztráliától Szerbián és Németországon át Brazíliáig, Rio de Janeirótól Moszkván és Szingapúron át Washingtonig a legkülönbözőbb helyszíneken, egyetemi előadótermekben, múzeumokban, színházakban, közparkokban, középiskolai osztályokban, metrómegállóban, mindenütt belevágnak az Íliászba. Lesz, ahol csak egy éneket, vagy akár csak egyetlen jelenetet olvasnak fel, de lesz, ahol öt-hat ének felolvasására vállalkoznak a programban résztvevők.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán március 22-én 15.30-kor kezdődik e nemzetközi program keretében az Íliász-olvasás: három egyetemi tanár - Ritoók Zsigmond akadémikus, Radnóti Sándor esztéta és Karsai György klasszika-filológus – félórás, felvezető beszélgetése után, 16 órakor Ritoók professzor belekezd - ógörögül – az Iliász első énekébe: Ménin aeide, thea…

Hozzájuk csatlakoznak – immár javarészt magyarul – a hazai kulturális élet meghatározó szereplői, az egyetem volt és jelenlegi hallgatói, munkatársai és civilek, akik részvételükkel állnak ki a világméretű kezdeményezés mellett. Néhány név az olvasók közül: Molnár Piroska, Spiró György, Enyedi Ildikó, Zsámbéki Gábor, Ascher Tamás, Bezerédi Zoltán, Szervét Tibor, Vojnich Erzsébet, Alföldi Róbert, Takács Katalin, ifj. Vidnyánszky Attila, Kováts Adél, Für Anikó, Szalma Tamás, Závada Péter.

A felolvasást az SZFE Film- és Médiaintézetének szervezésében az egyetem honlapján és facebook oldalain teljes időtartamában, egyenes közvetítésben teszik mindenki számára hozzáférhetővé. Már kétszáznál is több fellépő jelezte részvételi szándékát, mások mellett felolvas az Íliászból:

Délután: Alföldi Róbert, Csőre Gábor, Fesztbaum Béla, Fodor Tamás, Hegedűs D. Géza, Jákfalvi Magdolna, Karinthy Márton, Molnár Piroska, M. Tóth Géza, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Rubold Ödön, Takács Katalin, Upor László, Vojnich Erzsébet, Zsámbéki Gábor

Este: Bezerédi Zoltán, Fehér Tibor, Földényi F. László, Györgyi Anna, Győrei Zsolt, Máté Gábor, Nagy Mari, Peremartoni Krisztina, Spolarics Andrea, Szalma Tamás, Szorcsik Kriszta, Tóth Auguszta

Éjszaka: Ascher Tamás, Bagossy László, Balázs Zoltán, Enyedi Ildikó, Für Anikó, Gazsó György, Jordán Tamás, Kováts Adél, Lovas Rozi, Mácsai Pál, Nagy Zsolt, Novák Péter, Novkov Máté, Polgár Csaba, Sisso, Szervét Tibor, a Sztalker Csoport, Vajdai Vilmos, ifj. Vidnyánszky Attila

Az eseményre a belépés ingyenes, a nézők bármikor érkezhetnek és távozhatnak a program során, illetve a felolvasást az egyetem és az Ódry Színpad facebook-oldalán élőben is követhetik.

Hirdetés