Silviu Purcărete Meggyeskert-rendezése a Nemzeti Színházban több szempontból is különleges esemény.

A Meggyeskert egy régi családi birtok felszámolásának fájó, ugyanakkor megmosolyogtató története. Ljubov Andrejevna Párizsból érkezik haza, hogy intézkedjen annak a földnek a sorsát illetően, mely saját gyermekkorát jelenti számára: csupa rom és csupa emlék. Még a születő szerelmek is naftalinszagot árasztanak, habár a túlélés ígéretét hordozzák...Az író utolsó drámája az elmúlás apoteózisa. Vagy van más kiút? Csehov tragédiára képtelen szereplői „szétszóródnak egy széthulló világban”. A Meggyeskert „nemcsak egyik világból a másikba történő elkerülhetetlen átkelésről szól, hanem a passzív ellenállásként jelentkező alkalmazkodásra való képtelenségről, szinte hallgatólagos. visszafojthatatlan elutasításáról annak, hogy gúny tárgyává tegye az értékeket, amelyekre a vesztesek az öntudatukat alapozzák...” - fogalmaz a műről jelenünkre is érvényesen Georges Banu kritikus.
‚Nagyon vigyázz! Egyetlen felvonásban se vágj szomorú képet! Mérges lehetsz, de szomorú nem! Azok az emberek, akikben már régóta fészkel a bánat és hozzászoktak, csak fütyörésznek, és gyakran elméláznak” - írta a már súlyosan beteg Csehov Ranyevszkaja szerepét próbáló feleségének, Olgának. A rendező, Silviu Purcárete, a világszínház igazi nagy mestere, aki 2017-ben Faust-adaptációjával varázsolta el a MITEM közönségét, másodszor dolgozott a Nemzeti színészeivel.
A világhírű rendező gazdag pályafutása során ritkán rendezett Csehov-darabot, ezért nagy várakozás előzte meg a bemutatót mind a hazai, mind a nemzetközi színházi világban. Kísérőrendezvény gazdagította a Nemzeti Meggyeskert-bemutatóját: kiállítást rendeztek Silviu Purcărete utazásai során, saját kezűleg készített fotográfiáiból. Az események szervezésében a Nemzeti Színház partnerei a romániai színházi szövetség, az UNITER és a Budapesti Román Kulturális Intézet.

Purcărete világa - Kiállítás Silviu Purcărete fotóiból

2015-ben a bukaresti Nemzeti Színház előcsarnokában szervezték meg először, a FNT (romániai országos színházi fesztivál) megnyitóján a Silviu Purcărete fotóiból rendezett kiállítást. A fotókon a világlátott rendező szubjektív utazásra hív, ellesett pillanatokat, egy-egy gesztusba sűrített történeteket, robbanó energiákat és múlt-jelen együtt vibrálását osztja meg velünk. Marina Constantinescu, a FNT igazgatója így ajánlja a kiállítást: „Parancsoljanak befáradni Silviu Purcărete rendező világába! Drámai, feszült, kifinomult, kívánatos, költői, szenvedélyes. Tele elképesztő történetek részleteivel. Ő meglepetten és alázattal néz körül. Silviu Purcărete elbűvölő felvételei egy nagy művész történetéről suttognak nekünk egyet s mást.”

2019. április 14., vasárnap, 19:00 - Nagyszínpad (magyar nyelven, angol felirattal)

Rendező: Silviu Purcárete

Ranyevszkaja, Ljubov Andrejevna, földbirtokos: Udvaros Dorottya

Ánya, a leánya: Szász Júlia e.h.

Várja, a fogadott leánya: Ács Eszter

Gajev, Leonyid Andrejevics, Ranyevszkaja bátyja: Blaskó Péter

Lopahin, Jermolaj Alekszejevics, kereskedő: Kristán Attila

Trofimov, Pjotr Szergejevics, diák: Bordás Roland

Szimeonov-Piscsik, Borisz Boriszovics, földbirtokos: Szarvas József

Sarlotta Ivanonva, nevelőnő: Szűcs Nelli

Jepihodov, Szemjon Pantyelejevics, könyvelő: Rácz József

Dunyása, szobalány: Katona Kinga

Jása, fiatal inas: Farkas Dénes

Firsz, inas, 87 éves öregember: Trill Zsolt

valamint Kecskés Alexisz e.h., Tar Dániel e.h.