Cirkuszi emlékeket gyűjtünk! Legyen Ön is részese a kiállításnak!

A Fővárosi Nagycirkusz 130. születésnapját ünnepeljük 2019. június 27-én. Wulff Ede német-holland cirkuszigazgató 1889-ben ezen a napon nyitotta meg vasszerkezetű, hullámbádogból készült cirkuszépületét a Városligetben, mely azóta is Magyarország első és egyetlen kőcirkusza. A jubileum alkalmából cirkusztörténeti kiállítást rendezünk. Szeretnénk minél teljesebben bemutatni a Fővárosi Nagycirkusz elmúlt 130 évét, és ehhez a közönség segítségét is kérjük.

Kiállításunkhoz cirkuszi tárgyi emlékeket, személyes történeteket gyűjtünk. Olyan felajánlásokat várunk, amelyek valamilyen módon kötődnek a Fővárosi Nagycirkuszhoz. A tárgy lehet dokumentum (régi plakát, fotó, jegy, stb.), rekvizit, különleges, előadáshoz, artistához, zsonglőrhöz kötődő emlék, stb. Várjuk szíves felajánlásaikat, hazai cirkuszi emlékeiket a cirkuszjegytől a régi, családi fotón át a különféle játékokig, cirkuszi kellékekig. A tárgyak, amennyiben igényt tartanak rá, egy évre szóló kölcsönszerződéssel kerülnek felhasználásra. Adományozás esetén cirkusztörténeti gyűjteményünk részét képezik majd, és más kiállításainkon is felhasználjuk azokat. A tárgyakról digitális anyag (fotó, videó) készül majd, amely a későbbiekben online elérhetővé válik. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a tárgyak mérete a rendelkezésünkre álló tárlók miatt max. 40x40x40, ill. 40x80x40 cm lehet (szélesség x magasság x mélység). Lehetőség van azonban teljes kosztüm bemutatására is, és indokolt esetben természetesen nagyobb méretű tárgyak, rekvizitek bemutatását is megoldjuk. A beérkező emlékeket a nagyközönség egy éven át láthatja majd a Fővárosi Nagycirkusz épületében és honlapján.

Felajánlóinkat feltüntetjük a kiállításban, a honlapon, családi cirkuszi belépővel és ajándékokkal jutalmazzuk. A kiállítás bezárásakor valamennyit visszaadjuk tulajdonosaiknak, azokat pedig, amelyeket gyűjteményünk számára ajánlanak fel, elhelyezzük cirkuszművészeti múzeumunkban. Jelentkezésüket a felajánlandó emlékről készült fotóval és rövid leírással várjuk 2019. június 10-ig a 130@maciva.hu e-mail címre, vagy a 1146 Budapest, Állatkerti krt. 12a postacímre. A feladványon kérjük jelezzék: „Az én cirkuszom – a mi cirkuszunk"

További információ: Szonday Szandra kurátor, Joó Emese muzeológus, 130@maciva.hu, 20 414 4344

Segítségüket előre is nagyon szépen köszönjük!

Fővárosi Nagycirkusz