A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) és szervezőtársai által idén 4. alkalommal került megrendezésre a Nemzeti Regatta - Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja.

A balatoni szezonkezdés első nagy családi fesztiváljára idén is 50 település érkezett az ország különböző pontjairól. A versenyek mellett rengeteg színes program, koncertek, finom ízek várták az idelátogatókat. A Balatoni Hajózási Zrt. a társszervezők közreműködésével és a támogatók jóvoltából két, programokkal és izgalmakkal teli fesztiválnapot rendezett Siófokon, a hajóállomáson. A kilátogató közönség szombaton és vasárnap is szurkolhatott kedvenc településének a Balatonon zajló vitorlás versenyen és az idén első alkalommal szintén a Balaton vízén megrendezett sárkányhajó futamokon.

A vitorláshajók 7 fős amatőr legénységgel és egy profi kormányossal szálltak vízre, egyforma hajókkal. A legénységek körében több esetben ismert közéleti személyeket is köszönthettünk. A települések vitorlásversenyén – a 2016-os és 2017-es harmadik helyezése után -2019-ben végül Csopak lett az első, így a BAHART Nemzeti Regatta nevű motoroshajója a 2020. évi hajózási szezonban a győztes település nevét viseli, vagyis a hajó jövőre „Nemzeti Regatta – 2019 Csopak” néven szeli majd a habokat a Balatonon. A győztes település a támogatók jóvoltából többszázezer forint értékű településmarketingre, hajózásra fordítható díjakat is átvehetett a kupák, érmek, oklevelek és tárgynyeremények mellett.

A sárkányhajó futamokra idén rekordszámú (25) települési nevezés érkezett. Az elmúlt évektől eltérő módon, idén – a vitorlásversenyhez hasonlóan – ezt a versenyszámot is a Balaton vízén bonyolította le a Siófoki Kajak-Kenu Sportegyesület. A helyszín módosítására a Balaton vízleeresztése miatt volt szükség, a Sió csatornán a versenyhez szükséges biztonságos feltételek ugyanis nem álltak rendelkezésre ezen a hétvégén. A siófoki kikötő karolómólójáról kiválóan követhető, és ezáltal a nézőközönség szempontjából még látványosabb sárkányhajó versenyt a heves hullámzás miatt csak szombat délután tudták elindítani a szervezők. A szurkolók számos vicces pillanatnak is szemtanúi lehettek, a komoly erőkifejtést igénylő gyorsulási verseny során néhány látványos borulás tette még vidámabbá az eseményt. Vasárnap szélcsendes időben, sima vízfelületen, ismét többszáz szurkoló előtt zajlottak a látványos futamok.

Végül a sárkányhajó verseny győztese Baja lett és vihette el az értékes nyereményeket, megelőzve Nyim és Szentendre csapatát.

A települések a fesztivál keretében főző tudásukat is megcsillogtathatták, a kifejezetten erre az alkalomra kialakított Ízek Utcájában. Ebben a versenyszámban a két nap során 36 település mérkőzött meg, rengeteg ízletes ételt készítettek, így a zsűrinek nem volt könnyű dolga. A főzőversenyen elkészült fogások zsűrizésében többek között Nótár László mesterszakács (Magyarország étele 2018 szakácsverseny győztese), Kocsonya Kálmán Venesz József díjas mesterszakács (A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke), valamint Csapody Balázs a Kistücsök étterem tulajdonosa is közreműködött. A szombati főzőverseny első helyezettje Csopak lett a „Házi hagymás cipóban sült csülök zöldfűszeres dresszinggel” elnevezésű ételükkel, az aznapi különdíjas a legkreatívabb tálalással Kaposvár lett, akik „La Pergola halnyársat” készítettek. A legszínvonalasabb vendéglátás díjat Baja vitte el, akik „Füstölt harcsát készítettek, ahogy a Bácskaiak szeretik”. A legkülönlegesebb ízvilágot pedig Nagyszokoly produkálta a pörköltjükkel, a fánkjukkal és a malacsültjükkel. A vasárnapi főzőversenyt Nyim nyerte meg, „Ugron Uram kedvencével”, ez egy muflonból készített fogás volt, és valamennyi zsűritagtól maximális pontszámot kapott. Vasárnap a különdíjas Iregszemcse lett a legkreatívabb tálalással, ők kakaspörköltet készítettek túróscsuszával. A legszínvonalasabb vendéglátás címet Budapest XVIII. kerület vitte el „Pestimrei Joe páros kézműves kolbászával”. A legkülönlegesebb ízvilág Mohács konyhájában készült el, ők vadpörköltet készítettek.

Egy további versenyszámban is megmérkőzhettek a települések, a színpadon is megmutathatták tudásukat, településük büszkeségeit. Mindkét nap zsűri értékelte a produkciókat. Szombaton az első helyezett Körmend lett, a színpadon a Senior Néptáncegyüttes képviselte a várost. Vasárnap az első helyezést a színpadi produkciók között Tiszakécske szerezte meg, akik Csík János és a Mezzot hozták el a Nemzeti Regattára.

A főzőversenyen és a színpadi produkciókon kívül – a fesztivál településmarketinghez kapcsolódó célkitűzésének jegyében – zsűri pontozta a standokat is, ahol a települések saját turisztikai, idegenforgalmi látnivalóikat, programjaikat is bemutathatták.

A standszépségverseny első helyezettje az idei évben Makó lett, egy gyönyörű standdal, ahol egy Mesekertet varázsoltak a gyerekek számára.

A Nemzeti Regatta összetett fődíját 2019-ben Nyim település vette át, mivel minden versenyszámban elindult és összesítésben a legjobb eredményeket érte el.

A fesztiválra sztárfellépők is érkeztek a siófoki hajóállomásra, az első napon két koncert is volt: délután fellépett Vastag Csaba, este pedig az Irigy Hónaljmirigy. Vasárnap szintén sztárfellépőket köszönthettünk, Péterfy Bori & Love Band zenélt délután, a fesztivált pedig a Hooligans zenekar koncertje zárta. A színpad előtti tér mindkét napon megtelt vidám, szórakozni vágyó közönséggel.

A rengeteg versenyszám és a színes programkínálat idén is bebizonyította, hogy a Nemzeti Regatta több mint egy vitorlásverseny! A résztvevő települések, az esemény szervezői, főtámogatója, kiemelt támogatói és szponzorai ismét sikeresnek, színvonalasnak értékelték a fesztivált! A kilátogatók az elmúlt évekhez hasonlóan újra két olyan napot élhettek meg Siófokon, amikor a Balaton partján egymásra mosolygott az ország!