Nevekről - Nina

A Nina női név számos nyelvben több név rövidült, önállósult becézett formája. A La Nina a Csendes-óceán déli részén kialakuló három szakaszból álló félig-meddig rejtélyes időjárási jelenség harmadik szakasza.

Először megjelenik az El Nino, a meleg fázis, ekkor a passzátszelek gyengülése tapasztalható, a tenger felszíni vize a szokásosnál melegebb lesz, mert elmarad a hideg tengervíznek a mélyből való feltódulása.
A név a dél-amerikai halászoktól ered, akik a tengervíz periodikus felmelegedését már régen megfigyelték. A meleg víz megjelenése karácsony táján következik be, ezért nevezték el El Nino-nak, azaz spanyolul Fiúcskának, Jézusra utalva. Ezután egy normál hőmérsékletű periódus következik. Ezt követi a La Nina, ekkor a víz hidegebb lesz. La Nina-kor a tenger felszíni vize azért hűl le, mert a kelet felől fújó passzátszelek a trópusi övben megerősödnek, a meleg felszíni vizet nyugat felé fújják, és pótlásul a mélyből hideg víz tódul fel a dél-amerikai partok mentén. Ilyenkor a tengerfelszín hőmérséklete 4 Celsius fokkal is alacsonyabb lehet a normálisnál.
Az ellentétes fázist a tudósok nevezték el La Ninának, vagyis Kislánynak. A meleg és a hideg fázis között 2-7 év telik el, az egyes szakaszok viszonylag szabálytalan időközönként követik egymást.

Nina: december 22.