2008. március 10-én, 18.00 órai kezdettel Prof. Dr. Nékám Kristóf, hazánk egyik legelismertebb immunológus és allergológus professzora tart előadást Allergia és felelősség” címmel a San Marco Szabadegyetem már jól bevált helyszínén, az Óbudai Művelődési Központban.

A Professzor úr, aki jelenleg a Budai Irgalmasrendi Kórház osztályvezető főorvosa, valamint a Budai Allergiaközpont szakmai igazgatója már a 80-as évek óta- egyetemi tanára, Dr. Petrányi Gyula hatására- foglalkozik ezzel a betegségcsoporttal. Időszerű előadásának témája, hiszen a tavasz közeledtével az allergia mindig az érdeklődés középpontjában áll. A legújabb adatok szerint hazánkban minden negyedik ember küzd ezzel a betegséggel.

Az előadás azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy mi az oka az allergiás megbetegedések ilyen arányú növekedésének, illetve melyek azok a genetikai, biológiai és az edukációs, valamint a gazdasági helyzetből fakadó hajlamosító tényezők, amelyek a betegség kialakulásához vezethetnek. Nékám professzor úr mindezeken túl beszámol majd a hazai allergológus képzés történetének állomásairól, valamint arról is, hogy melyek a betegséggel kapcsolatos kutatások legújabb nemzetközi és hazai eredményei, valamint szót ejt az allergia társadalmi vonatkozásairól is.