Az oroszok már a Modemben vannak

Célegyenesbe érkezett a csütörtökön nyíló, nagyszabású kortárs orosz kiállítás építése Debrecenben. A tárlat három kurátora, Jevgenyij Berezner, Irina Csmirjova és Natalja Taraszova a helyszínen személyesen koordinálja a munkálatokat.

Az elmúlt héten az okozott izgalmat, hogy szerepel-e a magyarországi tárlaton Ilja Kabakov: Közös konyha című installációja. Moszkvában ugyanis egyidejűleg négy különálló Kabakov-tárlat nyílt meg a Chelsea-tulajdonos Abramovics finanszírozásában, s a szervezők szerették volna ezt a nagyméretű installációt is kiállítani. Erre végül is nem volt alkalmuk, mert a munka Debrecenbe került, ahol szeptember 25-től december 15-ig láthatja a magyar közönség.

További jó hír, hogy a Kék orrok művészcsoport Rendőrcsók című, nagy viharokat kavart képe, amelynek párizsi kiállítását tavaly Szokov orosz kulturális miniszter személyesen akadályozta meg, szintén megérkezett Debrecenbe és szerepel A meztelen igazság – a Blue Noses cenzúrázatlanul című kamara-kiállításon (amely szintén csütörtökön nyílik).