Több mint 1 éves előkészítés után, sok száz ember lelkesedésének, jószándékának és akaratának köszönhetően 2025. február 3-án, hétfőn este felgördül a függöny a Corvin mozi Korda termében, és elkezdődik a filmszakma közös ünnepe.
A francia gasztronómiát nem kell bemutatni senkinek. A budapesti Francia Intézet most egy kis ízelítőt nyújt egy mini fesztivál keretében. Lesz egy előadás a francia ünnepi étkezésről, francia filmek és egy fűszermester is ellátogat a Millenáris parkba.
ELŐADÁS
A francia ünnepi étkezés
Május 8. 18.00
Francia Intézet, Budapest I. Fő u. 17.
Pierre Sanner, a Francia Étkezési Szokások Örökségvédelmi Hivatalának igazgatója beszélget Csonka-Takács Eszterrel, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatójával.
Az UNESCO szakértői úgy ítélték meg, hogy a francia ünnepi étkezés rituáléival és kellemével kiérdemelte, hogy az emberiség kulturális örökségének szellemi kincsévé nyilvánítsák. A neves listára először került fel egy ország kulináris öröksége.
Francia és magyar nyelven, tolmácsolással.
A konferencia után 20 órakor a Pavillon de Paris francia menüvel várja vendégeit.
Menü
- Szent Jakab kagyló Jacques Pic módjára
- Chateau Vincent Blanc-Fleur 2007
- Libamáj rebarbara, jégcsapretek és zöldalma társaságában
- Tokaji Kabar 2010 Chateau Dereszla
- Tőkehal filé szőnyegkagylós karfiol frikasszéval
- Chablis William Fevre 2010
- Kir Royal szorbet
- Tejes bárány háromféleképpen: gerinc serpenyőben sütve,comb alacsony hőfokon készítve, lapocka préselve és glasszírozva
- paprika piperáddal és burgonya „legyezővel”
- Gigondas Guigal 2003
- Válogatás francia sajtokból
- Roc d’Artaban Bergerac 2007 Selection Georges Merignac
- Erdei szamóca és fekete ribizli desszert
- Feketekávé
A menü ára pezsgővel és a borkülönlegességekkel személyenként 22. 000.- Ft
Asztalfoglalás:
Telefon: 225 01 74
Email: info@pavillondeparis.hu
MOZI
Entre les bras
Május 22. 19.00
Francia Intézet, Budapest I. Fő u. 17.
Rendező: Paul Lacoste (2012) 86’
Aubracban járunk. 2009-ben Michel Bras, egy 3 csillagos, helyi étterem vezetője úgy dönt, hogy fiára bízza az üzletet. A film egy család történetét követi nyomon három generáción keresztül. Szép történet arról, miként száll a mesterségbeli tudás apáról-fiúra.
A kuszkusz titka (La Graine et le Mulet)
Május 29. 19.00
Francia Intézet, Budapest I. Fő u. 17.
Rendező: Abdellatif Kechiche (2007), 151’
A 2007-ben négy César-díjat kiérdemlő alkotás sodró eposzként meséli el, miként nyit egy kirúgott hajógyári munkás kuszkusz- és haléttermet egy rozoga bárkán. A bevándorlók első és második generációjának története a mai Franciaországban.
EGY FRANCIA SZAKÁCS BUDAPESTEN
Május 28 – június 1.
Aranyszarvas Étterem, Budapest I. Szarvas tér 1.
David Rathberger a tradicionális francia konyha szerelmese, aki rajongása tárgyához újítóan, kreativitással nyúl párizsi éttermében, a L’Asiette-ben, most négy napig a budapesti Aranyszarvas étterem vendégszakácsa.
További információ:
Telefon: +36 1 375 64 51
Email: bisztro@aranyszarvas.hu
A FŰSZERMESTER
Június 10.
Millenáris
Jean-Marc Notelet, a fűszerek specialistája Budapestre látogat, hogy gasztrobemutatót tartson Gourmet Fesztivál vendégeinek.
Francia nyelven magyar szinkrontolmácsolással.
További információ a Francia Intézet honlapján.