2017. december 18. - hétfő

Francia Gasztronómiai napok

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Francia Intézet
Jegyár: 
Az előadás és a vetítések ingyenesek
Időpont: 
2012. május 8 - 2012. június 10

A francia gasztronómiát nem kell bemutatni senkinek. A budapesti Francia Intézet most egy kis ízelítőt nyújt egy mini fesztivál keretében. Lesz egy előadás a francia ünnepi étkezésről, francia filmek és egy fűszermester is ellátogat a Millenáris parkba.

19

ELŐADÁS
A francia ünnepi étkezés
Május 8. 18.00
Francia Intézet, Budapest I. Fő u. 17.

Pierre Sanner, a Francia Étkezési Szokások Örökségvédelmi Hivatalának igazgatója beszélget Csonka-Takács Eszterrel, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatójával.

Az UNESCO szakértői úgy ítélték meg, hogy a francia ünnepi étkezés rituáléival és kellemével kiérdemelte, hogy az emberiség kulturális örökségének szellemi kincsévé nyilvánítsák. A neves listára először került fel egy ország kulináris öröksége.

Francia és magyar nyelven, tolmácsolással.

A konferencia után 20 órakor a Pavillon de Paris francia menüvel várja vendégeit.

Menü

  • Szent Jakab kagyló Jacques Pic módjára
  • Chateau Vincent Blanc-Fleur 2007
  • Libamáj rebarbara, jégcsapretek és zöldalma társaságában
  • Tokaji Kabar 2010 Chateau Dereszla
  • Tőkehal filé szőnyegkagylós karfiol frikasszéval
  • Chablis William Fevre 2010
  • Kir Royal szorbet
  • Tejes bárány háromféleképpen: gerinc serpenyőben sütve,comb alacsony hőfokon készítve, lapocka préselve és glasszírozva
  • paprika piperáddal és burgonya „legyezővel”
  • Gigondas Guigal 2003
  • Válogatás francia sajtokból
  • Roc d’Artaban Bergerac 2007 Selection Georges Merignac
  • Erdei szamóca és fekete ribizli desszert
  • Feketekávé

A menü ára pezsgővel és a borkülönlegességekkel személyenként 22. 000.- Ft
Asztalfoglalás:
Telefon: 225 01 74
Email: info@pavillondeparis.hu

MOZI
Entre les bras
Május 22. 19.00
Francia Intézet, Budapest I. Fő u. 17.

Rendező: Paul Lacoste (2012) 86’

Aubracban járunk. 2009-ben Michel Bras, egy 3 csillagos, helyi étterem vezetője úgy dönt, hogy fiára bízza az üzletet. A film egy család történetét követi nyomon három generáción keresztül. Szép történet arról, miként száll a mesterségbeli tudás apáról-fiúra.

A kuszkusz titka (La Graine et le Mulet)
Május 29. 19.00
Francia Intézet, Budapest I. Fő u. 17.

Rendező: Abdellatif Kechiche (2007), 151’

A 2007-ben négy César-díjat kiérdemlő alkotás sodró eposzként meséli el, miként nyit egy kirúgott hajógyári munkás kuszkusz- és haléttermet egy rozoga bárkán. A bevándorlók első és második generációjának története a mai Franciaországban.


EGY FRANCIA SZAKÁCS BUDAPESTEN
Május 28 – június 1.
Aranyszarvas Étterem, Budapest I. Szarvas tér 1.

David Rathberger a tradicionális francia konyha szerelmese, aki rajongása tárgyához újítóan, kreativitással nyúl párizsi éttermében, a L’Asiette-ben, most négy napig a budapesti Aranyszarvas étterem vendégszakácsa.

További információ:
Telefon: +36 1 375 64 51
Email: bisztro@aranyszarvas.hu

A FŰSZERMESTER
Június 10.
Millenáris

Jean-Marc Notelet, a fűszerek specialistája Budapestre látogat, hogy gasztrobemutatót tartson Gourmet Fesztivál vendégeinek.
Francia nyelven magyar szinkrontolmácsolással.

További információ a Francia Intézet honlapján.

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (2 szavazat)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

borító

Megjelent Czanik Balázs új receptkönyve.

A díjátadón

December 7-én sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2017” cím nyertesét.

plakát

Az egészestés animációk versenyét A hegyek és vizek könyve című kínai animáció nyerte, A világ innenső végén, a zsűri külön elismerését kapta.