Fehér János belgyógyász professzor nemzetközileg elismert tudós, egyetemi tanár.

Életrajzából nehéz kiragadni fontos részletet, mert minden eddig betöltött pozíciója kivételes és rangos: igazgatta 10 éven át a Semmelweis Orvostudományi Egyetem II. Belklinikáját, 2002-ig az Országos Belgyógyászati Intézet főigazgatói posztját töltötte be; és 15 éven keresztül volt a Belgyógyászati Kollégium elnöke. Számos nemzetközi és hazai tudományos társaságnál töltött és tölt be vezető szerepet- így volt többek között 1990 és 1991 az Európai Májkutató Társaság elnöke, valamint alapítója és elnöke a Magyar Májkutatási Társaságnak. Szerkesztőbizottsági tagja több hazai és nemzetközi orvosi szakfolyóiratnak, főszerkesztője a legrangosabb hazai orvosi szaklapnak, az Orvosi Hetilapnak. Mindemellett jut energiája arra, hogy a mindig derűs, mosolygós Professzor úr konferenciákat szervezzen évente Bükfürdőn az életörömről, mert hiszi és vallja, hogy a mai kor embere hajszolja ugyan az élvezeteket, de pont ebben a hajszában nem tudja intenzíven átélni a boldogságot. És az öröm forrása adott pillanatban bármi lehet, akár egy pohár finom, nemes bor, persze mértékkel. Mert Professzor úr történetesen a bor gyógyításban betöltött szerepének is nemzetközileg elismert kutatója. Erről beszélgettünk vele egy napos, őszi délutánon.

Professzor úr, mikor kezdett el foglalkozni tudományosan is a bor gyógyító hatásának vizsgálatával?
Fő kutatási területem az alkoholos és vírusos eredetű májbetegségekkel kapcsolatos. Így tudományos tevékenységem korai szakaszában az alkoholfogyasztás káros hatásait kutattuk. Mígnem 10-15 évvel ezelőtt bizonyítottá vált, elsősorban francia kutatásoknak köszönhetően, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás- különös tekintettel a nemes borokra, és az azokban található vitaminszerű anyagokra- a szervezetre pozitív hatást gyakorol. Így kezdtem el elmélyedni a bor múltjában, és annak gyógyító céljából történő alkalmazásában, kutatva annak vallási, nem vallási, orvosi és nem orvosi okait, hiszen e nemes nedű mintegy tízezer éve az emberiség legismertebb élvezeti itala. Egyébként jelenleg is zajlik egy több éves, 19 ország összefogásával létrejött nemzetközi kutatás a bor ún. szabadgyökfogó hatásáról, amelynek magyarországi munkacsoportját magam vezethetem.

Mi az a mennyiség, amelyet orvosilag ajánlott elfogyasztani a borból, és melyek azok a betegségek, amelyek megelőzhetőek még a mértékletes borfogyasztással?Egyáltalán vöröset igyunk vagy fehéret?
Többek között ezek azok a kérdések, amelyekre örömmel válaszolok az Óbudai San Marco Szabadegyetem keretén belül nyitó előadásomon, 2007. október 8-án, 18.00 és 20.00 óra között az Óbudai Művelődési Központban. Az előadáson egyébként igyekszem majd egy átfogó kultúrtörténeti áttekintést is adni a bor több évezredes történetéről, és kitérek a borterápia kedvező hatásaira is.

Végezetül a kihagyhatatlan a kérdés: Professzor úr szereti a bort?
Természetesen. Általánosságban elmondhatom, hogy mindig az ételhez választom a bort, és előnyben részesítem annak a tájegységnek, országnak a borait, ahol éppen tartózkodom. Több borlovagrend fogadott tiszteletbeli tagjává, és magam is alapítottam nem egyet. Ezek közül számomra talán legkedvesebb a szülőfalumban, Győrújbaráton általam alapított II. Rákóczi Ferenc Borlovagrend.

Hirdetés