Óbudai San Marco Szabadegyetem

Az Óbuda-Békásmegyer Egészségügyi Szolgáltató Kht., az Óbudai Orvosklub valamint az Intézmény alapítványa, a San Marco Alapítvány egyedülálló kezdeményezésként októbertől ismeretterjesztő és közösségépítő célzatú San Marco Szabadegyetemet szervez.

A rendezvénysorozat előadóinak olyan hírű és presztizsű, elismert tudományos és gyakorlati munkát folytató szakembereket sikerült megnyerni, mint Prof. Dr. Fehér János belgyógyász, Dr. Perner Ferenc sebész professzor, Dr. Papp Lajos szívsebész professzor.

A szabadegyetem hátteréről annak kigondolóját, Dr.Várszegi Józsefet, az Óbuda-Békásmegyer Egészségügyi Kht. megbízott ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Igazgató úr, mi volt az apropója annak, hogyha fogalmazhatunk így, az óbudaiak részére is szervezzenek - a nagysikerű Mindentudás Egyetemének mintájára - egy kerületi ismeretterjesztő akadémiát?
Intézményünk elkötelezett a kerületi egészségkultúra fejlesztésében; vagyis a rendelőintézet szokásos járóbeteg-ellátó tevékenységén túl fontosnak tartjuk, hogy közösségformáló módon is legyünk jelen a helyi közéletben.

Milyen témák várják majd az érdeklődőket?
Olyan témákat igyekeztünk keresni, amelyek nem csak az egészségügyben munkálkodók, hanem a szélesebb, érdeklődő közvélemény számára is izgalmasak, érdekesek. A szervátültetés múltja, jelen és jövője, avagy a szívgyógyászat és szívsebészet lehetőségei sokakat érdekelhetnek, vagy éppen Fehér professzor úr kultúrtörténetet is magában foglaló nyitó előadása. A felkért előadóink neve és munkássága mindenféleképp garanciát jelent arra, hogy közérthető formájú előadásaik minden korosztály részére tartalmas programot jelentsenek havonta egy alkalommal. Nagy öröm, és megtiszteltetés, hogy e jeles szakemberek elfogadták felkérésünket.

Hol és mikor rendezik meg a szabadegyetemi előadásokat?
Októbertől minden hónap második hétfőjén, 18.00 és 20.00 óra között, igényes környezetben várjuk az érdeklődőket az Óbudai Művelődési Központ (OMK) nagytermébe (1032, Budapest, San Marco u. 81.)

Van-e belépőjegy?
Nincs, a belépés díjtalan. Továbbá fontosnak tartom kiemelni, hogy az előadásokat kötetlen beszélgetés követi, azaz minden megjelent hozzászólhat az aktuális témához, illetve kérdéseket intézhet az előadóhoz.

Ki lesz az első előadó?
A szüreti időszakhoz igazodván október 8.-án Dr. Fehér János belgyógyász professzor a bor kultúrájáról, valamint a bor gyógyításban betöltött szerepéről fog egy rendkívül izgalmas „székfoglaló” előadást tartani szabadegyetemünkön, ahová minden kedves olvasót szeretettel várunk. Ez alkalommal külön meglepetés is várja majd a látogatókat.

Az előadásokról készült videó felvétek a itt tekinthetők meg.