Több mint 1 éves előkészítés után, sok száz ember lelkesedésének, jószándékának és akaratának köszönhetően 2025. február 3-án, hétfőn este felgördül a függöny a Corvin mozi Korda termében, és elkezdődik a filmszakma közös ünnepe.
Immár negyedik alkalommal rendezik meg a Nemzetek Sajtversenyét.
15 európai ország képviselteti magát hazája legjobb sajtjával. Magyarország ezúttal rendhagyó módon egy olyan sajttal nevez a versenybe, melyet egy kilencfős mezőnyből a közönség és a szakmai zsűri is a legjobbnak ítélt. A IV. Nemzetek Sajtversenyének díszvendége, egyben a zsűri elnöke Roland Barthélemy, világhírű francia sajtlovag, sajtkészítő mester volt. A szakmai zsűri értékelésével lezárult az elődöntő, melynek győztese mostantól a IV. Nemzetek Sajtversenyének nemzetközi mezőnyében száll ringbe a többi 14 európai ország sajtjaival.
„Nagy siker volt a hazai elődöntő, hiszen nem vallottak szégyent a magyar sajtok a francia zsűrienök szerint sem: Roland Barthélemy azt mondta, hogy nagyon sokszínű sajtokat látott és kóstolt, melyek jó minőségűek is. Végül a háromtagú zsűri a Ranolder sajtot ítélte a legjobbnak, ami egyébként a közönség tetszését is egyöntetűen elnyerte. Ez a sajt igen nagy előnnyel indul a nemzetközi versenyen, hiszen már most rengetegen megkóstolták, de idén is komoly kihívói lesznek.
Ezúttal 15 ország sajtjait értékelheti a közönség, melyeket egy kóstolódobozban lehet megvásárolni a Szega Marketben, valamint szeptember 8. és 11. között a 25. Budapest Borfesztiválon. Ennek a zárónapján lesz a IV. Nemzetek Sajtversenyének eredményhirdetése, ahol kiderül, hogy melyik sajt ízlett leginkább a közönségnek” – mesélte Gábossy Ádám, a szervező SZEGA Camembert Kft. ügyvezetője.
A közönség és a szakmai zsűri számára az elődöntő során egyértelmű kedvencé vált Ranoldert egy kis, vidéki üzemben készítik, szívvel-lélekkel.
Ranolder (Magyarország) - Zsíros, kemény, zárt tésztájú sajt
A Ranolder sajt különlegessége a tradíción alapuló egyszerűségében és a kézműves készítési módszerek gondosságában rejlik. A sajtok elkészítéséhez csak a helyben megtermelt friss tejet használjuk. A sajt különleges karakteres ízét és illatát, a kissé kemény, de omlós állományát és a zárt szerkezetét első sorban a kiváló minőségű tejünknek, az egyedi baktérium flórának, valamint a hosszú, több hónapos levegőn történő kéregérlelésének köszönheti.
A legjobb minőségű érett sajtjaink ízét egy hosszú, Merlot boros pácolás teszi még komplexebbé, harmonikusabbá. A sajt íze különleges, karakteres, telt, rendkívül sokrétű, jól strukturált, hosszú. A sajt ízei, aromái 15-20 oC hőmérsékleten kóstolva a legintenzívebbek. A kezdeti enyhén édeskés és sós sajtos alap íz mellett határozottan és hosszan jelennek meg a kesudióra, valamint az aszalt gyümölcsök közül a fügére emlékeztető íz jegyek.
„A Ranolder Sümegtől két és fél kilométerre készül egy kis üzemben, ahol összesen öten dolgozunk. Főként gomolya sajtokkal foglalkozunk, és alig egy éve kezdtük el készíteni a Ranoldert, ezért külön öröm, hogy azonnal a legjobbnak ítélte a közönség és a zsűri is. Ez egy karakteres, különleges sajt, ami egy egyedülálló baktériumflórának köszönhetően kapja jellegzetes ízét. Különböző érési fázisai vannak, a nyertes sajt kilenchónapos érlelés után kerül a boltok polcaira. Szinte minden ételhez kiváló, legyen szó egy sajttálról vagy bármilyen étel ízesítéséről” – mondta el Tóth Tamásné Mária, a Sümegtej társtulajdonosa.
A IV. Nemzetek Sajtversenyén a világhírű francia sajtlovag, Roland Barthélemy látogatása nem csak azért volt fontos, mert a világ számos országában zsűrizi a legjobb sajtokat, hanem mert egy rendkívüli „sajtdiplomáciai” hírrel is szolgált.
„Nagy öröm és megtiszteltetést, hogy itt lehettem a Nemzetek Sajtversenyének elődöntőjén, ahol kilenc kiváló sajtot zsűriztünk csaknem három órán keresztül. Az értékelés három részre oszlik: először a kinézetét elemeztük, majd felvágtuk a sajtokat és belülről is megnéztük őket. Végül kóstoltuk, amelyet két részre bontjuk: először csak megfogjuk és tapintásra elemezzük, azután pedig valóban bele is kóstolunk. Sajnálatos módon a magyar sajtok eddig nem kaptak elég nagy szerepet a nemzetközi mezőnyben, de most, jobban megismerve az itt készített termékeket, biztos vagyok benne, hogy ez változni fog. Jövő júniusban rendezik meg a Sajtok Világversenyét 150 kilométerre Párizstól, Tours városában, melyen több magyar sajt mellett a Ranolder is képviselteti majd magát. Ezen a versenyen tényleg csak a világ legkiválóbb sajtjai vehetnek részt, így a magyar sajtoknak is ott a helyük! Ez a verseny egy óriási lehetőség, hiszen végre méltó helyére kerülhetnek ennek a fantasztikus országnak a termékei” – árulta el Roland Barthélemy.