A csapda

A fogyasztói társadalom egy kis csapdája, amelybe én estem bele, s a karácsonyi vásárlási őrületekre való tekintettel ajánlom figyelmükbe az esetemet…

Háztartási por okozta allergiás tünetek miatt lakótelepi lakásunkból száműztük a vastag sötétítő függönyöket, felszedtük a padlószőnyegeket, tisztasági tapétázást, festést végeztünk és még ezer kis apróságot– száműztük a hagyományos porszívónkat is, mert a felszívott por jelentős részét visszaengedi a levegőbe – mondták az okosok.
Évekig megvoltunk porszívó nélkül, de azért keresgettük a jót. A választék széles – ha a gépek színét, formáját és árát nézzük, de maga a műszaki megoldás már nem. Végül rábukkantunk „álmaink gépére”. Ez nem egy sima porszívó, ez egy takarítógép, járólapot is lehet vizesen tisztítani vele - bár drága, de mégse az a több százezer Ft-os csodagép.
Csak ilyen kell!
Az üzlet hatalmas, mindenféle ketyere és műszaki csodával tömve – csak annyi hely nincs benne, hogy a takarítógépet a csomagból ki lehessen venni úgy, hogy a használatáról kialakulhasson bennem egy elképzelés (például mennyire lehet mozgatni). Arról már nem is beszélve, hogy a többi vevő milyen képpel próbál kerülgetni bennünket, hogy ő is az áhított termékéhez közel kerüljön. Eufórikus lázban égve megvesszük a gépet.
Otthon aztán kicsomagoljuk, összeállítjuk és kipróbáljuk. A gép böhöm nagy, ha irányt akarok vele változtatni legjobb, ha lehajolok, a fogás nélküli testet az adott irányba fordítom. A nehézkes mozgatás miatt a szobában mindent össze kell pakolni, hogy haladjak a porszívózással. No, de sebaj, majd a vizes járólap tisztítása gyerekjáték lesz vele, s az is: az 1 literes tartály vize nem nagy területre elég, így aztán töltöm a tiszta vizet és öntöm ki a piszkosat – jól el lehet vele játszogatni.
A lelkesedés – hát megcsappan.
…és akkor nekiállunk eltenni a gépet a használati utasítás szerint:
- Mindent mossunk el!
Az apró dolgokat a mosdókagylóban elmossuk, de a vizes tartály nem fér bele, marad a fürdőkád. Így aztán kádsúrolás és mosdókagyló-súrolás is színesíti a programot.
A használati utasítás következő része:
- Csak ha minden száraz, akkor állítsuk össze a gépet!
El tudja valaki képzelni, hogy egy lakótelepi lakásban hol van annyi hely, hogy szétszedett porszívót szárítsunk? Én el tudom képzelni, csak gyakorlatilag nehezen valósítom meg.

Tanulság? Mindenkinek magára bízom.
Csak annyit: okos ember más kárán tanul. Felajánlottam egy tanulási lehetőséget.

Hirdetés