Ha már a ProsperGo szóba került... 1. folytatás

Először tehát tisztázni is kellene, mi az alapcélom? Megtakarítást akarok vagy plusz jövedelmet, ami a mások általi vásárlás értékétől függ?

Mondjuk, hogy az én alapcélom, költséget akarok csökkenteni, megtakarítást akarok. Mi a megtakarítás? Erre sokan rávágják – főleg azok, akik be akarnak szervezni, hogy az a megtakarítás, amit visszakapok x %-t.
Szerintem ez tévedés, akkor van megtakarításom, ha a kifizetett és visszakapott összeg különbsége és az esetlegesen hozzákapcsolódó egyéb költségek együttes összege kevesebb, mint amit más helyen, nem ebben a konstrukcióban történő vásárláskor kellett volna fizetnem járulékos költségeivel együtt.
Ha ezzel valaki egyetért, akkor beláthatja, nem könnyű eldönteni, mennyit is takaríthatunk meg.
Ha valaki belép egy vásárlói rendszerbe, akkor egy termékkör áll a rendelkezésére, abból vásárolhat. Vajon fel tudom-e mérni az ajánlatokból, hogy
- vajon hozzájutok-e azokhoz a termékekhez, amelyet eddig vásároltam?
- ha a rendszer más márkákat (is) árul, nekem ezek megfelelnek akár minőség, akár ár szempontjából?
- a rendszer által felkínált lehetőségekkel mennyire tudok élni (például számomra elérhető helyen vannak-e az üzletek, a kiszerelések nagysága megfelelő stb.) ?
- az előbbiekről általánosságban mi következik: meg kell-e változtatni vásárlási szokásaimat? Akarom?
- mennyire tudtam élni eddig (s ezután) az ismert akciós lehetőségekkel, azok többet vagy kevesebbet nyújtottak nekem?
- … és még lehetne sorolni pár dolgot a szerint, ki mit tart lényegesnek.

Aki nem vezet valamiféle nyilvántartást, aki nem emlékszik az általa vásárolt termékek árára, aki nem követi valamilyen szinten tudatosan a kiadásait, az mi alapján dönti el, hogy ez tényleg kisebb kiadás nekem?

Persze, a vásárlások között vannak egyszerűbben nyomon követhetők - azon termékek, szolgáltatások, amelyeket rendszeresen megveszünk és nagyobb tételek egy összegben. Példának okáért itt van a gáz vagy üzemanyag. Maradjunk a gáznál, mivel van olyan gázszolgáltató, aki most azt hirdeti, olcsóbban adja, mint a másik szolgáltató.
Mi lenne, ha összeszedném egy évre vonatkozó gázszámláimat és kiszámoltatnám az ajánlattevővel
- milyen megtakarítást érhetek el, ha szolgáltatót váltok?
- milyet, ha vásárlói rendszeren keresztül venném meg a gázt?
Véleményem: ne egy számla és egy százalékszám alapján hozzam meg a döntésemet! Egy évet, 12 számlát és minden kedvezményt, minden levonást vegyenek figyelembe gázszámla esetében - és az sem lényegtelen, a kapott kedvezményt mire használhatom fel?
Ha van ilyen összehasonlítható adatom – könnyebben és jobban dönthetek.

A másik kérdéskör, a járulékos ráfordítások köre.

Folytatása következik….

Hirdetés