2018. február 19. - hétfő

Az I Solisti Veneti hangversenye Budapesten

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Olasz Kultúrintézet
Időpont: 
2009. október 26. 18:30

2009. október 26-án, hétfőn 18.30 órakor a budapesti Olasz Kultúrintézetben kerül sor az I Solisti Veneti hangversenyére. Vezényel: Claudio Scimone.

Az esten T. Albinoni, A.Vivaldi, A. Pasculli, G. Bottesini és G. Rossini művei csendülnek fel. A belépés díjtalan.

Az I Solisti Veneti nem először lép fel Budapesten, 1962 márciusában már járt Budapesten és nagy sikert aratott Bartók Divertimento vonóshangszerekre című darabjával. A hangverseny alkalmából találkoztak Kodály Zoltánnal is.

Claudio Scimone vezetésével az I Solisti Veneti a legnépszerűbb kamarazenekar Olaszországban és külföldön. Tevékenységük 50 éve alatt szinte az egész világon képviselték a velencei és a venetói muzsikát, 5000 koncert előadásával több mint 80 országban. Ehhez hozzájárul még a nemzetközi fesztiválokon való részvétel és egy terjedelmes, több mint 350 címre kiterjedő lemezkiadás a legjelentősebb nemzetközi forgalmazó cégek közreműködésével.

Az I Solisti Veneti név mindig szorosan összefüggött Claudio Scimone nevével, miután megalapítója is volt 1959-ben. Karrierjük során az I Solisti Veneti fellépett a zene legjelentősebb szentélyeiben, a velencei Teatro „La Fenice”-től New York-ig, a klasszikus zene legnagyobb mestereivel, Salvatore Accardótól Uto Ughiig, Itzhak Perlmantól Szergej Nakariakovig, az opera nagyságaival mint Cecilia Gasdia, a színházi világ és a könnyűzene kiemelkedő személyiségeivel, Massimo Ranieritől Ottavia Piccolóig, Lucio Dallától Giovanni Alleviig.

Az I Solisti Veneti az idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Tavaly elnyerte az „Una vita nella musica 2008” díjat, amelyet a nemzetközi kritika a zenei Nobel-díjként tart számon, tekintettel arra, hogy először a legendás Arthur Rubinstein kapta meg 1979-ben és most Claudio Scimone az I Solisti Veneti-vel. Az évforduló alkalmából rendezett előadások, melyek Puccini Messa di Gloria c. művével kezdődtek Andrea Boccellivel, egészen október végéig tartanak.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Klasszikus zenei koncertek, Improvizációs est, Bárest, Életműdíj, Tehetség-díj, Ifjú Tehetség-díj, kiállítás, gyerekkoncertek.

Grecsó Krisztián, Hrutka Róbert

Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje Gyulán.