VII. Szent Márton Újborfesztivál

Helyszín: 
Időpont: 
2009. november 7. 0:00 - szombat - 2009. november 8. 0:00 - vasárnap

Idén november 7-én és 8-án rendezik meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a Szent Márton Újborfesztivált és Libatort. A fesztiválra neves magyar borászok hozzák el zamatos újboraikat, hogy a nagyközönség is megkóstolhassa a 2009-es évjárat jellegzetes ízvilágát. Összesen 13 kiállító mutatja be újborát.

Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. Ilyenkor szokás levágni a tömött libát is, és a sült liba csontjából az időjárást jósolták meg: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. November 7-én és 8-án az ország számos múzeumában és tájházában rendeznek Márton napi rendezvényeket. A szentendrei Skanzenben is ezen a hétvégén tartják a Szent Márton Újborfesztivált és Libatort, amikor felelevenednek a hagyományos néprajzi szokások, de a modern gasztronómia csodáinak is áldozni lehet.

Az újborok mellett rengeteg finomság vár a vendégekre. A múzeumban működő Jászárokszállás Fogadó egy szombat esti exkluzív gálavacsorával várja a vendégeket, de Bede Róbert konyhafőnök „kifőzdéjében” is ízletes falatokat lehet majd kóstolni. A Márton napi Libato(u)r keretében meghirdetett receptverseny győztes étkeit ő készíti majd el mindenki szeme láttára. De kóstolható lesz majd természetesen a sült libacomb, és sült tök, lúdkása és sokféle rétes is.

A rendezvény helyszínéül szolgáló két múzeumi tájegységben a gyerekeknek kedveznek a színes programok: vidám tollfosztó, krumplipuska és lampion készítés, töklámpa faragás, gyertyamártás mézeskalács készítés. Az elkészült világítótestekkel mindkét nap 16 órakor kezdődő Márton napi felvonuláshoz lehet majd csatlakozni. A szombati vidám zenés felvonulást a Szeredi család vezeti, míg a vasárnapi díszes Márton-napi felvonulás élén a Lajta Néptáncegyesület céhes legényei állnak.

Idén viszont a felnőttek sem maradnak játék nélkül. Bárki tesztelheti szőlészeti-borászati tudását a bortotóban, melynek feladatait a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. állította össze, illetve kipróbálhatja a lopózást is. Borkalandozások címmel workshop jellegű programban Zilai Zoltán nemzetközi borbírával lehet beszélgetni az újborról, annak készítéséről és egyéb érdekességekről.

Szombaton színpadra lép a Buda Folk Band, vasárnap pedig a népszerű Vujicsics Együttes az Opanke Szerb Hagyományőrző Együttes közreműködésével ad koncertet illetve táncházzal zárja a napot a múzeumi nagyréten. A fesztiválsátorban látható lesz Lúdas Matyi, a Gyászliba Galibája, és a jó hangulatról Bödőcs Tibor humorista gondoskodik majd.

A fesztivál részletes programja itt található.

Hirdetés