The Five Corners Quintet (FIN), Kéknyúl Hammond Quartet, DJ Maestro (NL)

Helyszín: 
Jegyár: 
3000 Ft, 2500 Ft (elővételben)
Időpont: 
2009. november 25. 21:00 - szerda

Az A38 Hajó partisorozata, a Blue Note Trip ismét jelentkezik: novemberben a nujazz egyik legszvingesebb és legpörgősebb alakulata, az A38 Hajón nem először fellépő Five Corners Quintet érkezik, hogy a holland DJ Maestróval és a magyar groove-vagabundokból alakult Kéknyúl Hammond Quartettel perdítse táncra az értő közönséget.

Manapság nagy divat, hogy a dzsessz történetének legfontosabb kiadói hivatalos válogatáslemezeket adnak ki - a túlzás nélkül legjelentősebb címke, a Blue Note sem tett másként. A kiadó fantasztikus archívumából a holland DJ Maestro válogat és tölti meg a legfinomabb táncos darabokkal a Blue Note Trip című sorozatot. DJ Maestro ezeket a floorfiller-killergroove zenéket mutatja be rendszeresen az amszterdami Melkweg klubban - és mostanában az A38 Hajón is. A partik különlegessége, hogy DJ Maestro minden alkalommal az európai nujazz legjobb képviselőit hívja el vendégfellépőnek. Mellettük pedig a magyar szcéna jeles alakjai izzítják a hangulatot.

A csupa öltönyös, halálosan cool finn medvéből álló Five Corners Quintet az egykori nujazz-úttörő Nuspirit Helsinki tagságából alakult. A zenei agy és producer, Tuomas Kallio által vezetett ötfős táncparkett-brigád első lemezének címe (Chasin' the Jazz Gone By, azaz az Elmúlt dzsessz nyomában) pontosan leríja az ars poeticát: a FCQ a negyvenes-ötvenes évek klasszikus szving-kombó hangzását ülteti át a mába. A tavaly megjelent második nagylemez a jól bevált receptet követi, csak éppen jócskán felturbózva. Még pörgősebb szvingek, még súlyosabb groove-ok: igazi, hamisítatlan tánczene, ami azonban nem csak a lábakhoz és a szívekhez szól, hanem a szellemhez is.

A történet még a kilencvenes évek végére nyúlik vissza, amikor az újraéledő nujazz-világba berobbant egy addig ismeretlen zenekar a távoli – legalábbis a műfaj központjának számító Londontól távoli – Finnországból. Nuspirit Helsinki névre hallgatott ez az együttes, és kitűnően hangszerelt, a rafkós elektronikát az akusztikus megszólalással vegyítő muzsikája hatalmas sikert hozott számára. Ebben a zenekarban kezdte nemzetközi pályáját a producer-komponista Tuomas Kallio, Jukka Eskola és Teppo Mäkynen. Pár év alatt azonban világossá vált, hogy a nu jazz „elfáradt”, így a zenészek visszatértek a klasszikusabb megszólaláshoz.

E megszólalás egyik legfontosabb eleme a jazz-soul veterán Grammy-díjas Mark Murphy részvétele volt. A FCQ két lemezén Murphy fantasztikus éneke dominált. Bár a mostani koncerten a veterán dzsesszénekes nem vesz részt, abban azért biztosak lehetünk, hogy a Five Corners Quintet a megszokott, elképesztő tempójú táncparkett-dzsesszt nyomja majd rogyásig.

Mint a Kéknyúl Hammond Quartet tagjai megjegyzik, a Hammond B3 igen súlyos hangszer, ezért zenekart kellett alapítani a szállítására. A zenekarvezető, Premecz Mátyás lassan egy évtizede jelentős alakja a hazai zenei életnek, és igazi szerelemese ennek a zseniális instrumentumnak. Az alig egy éve alapított KHQ különlegessége, hogy maximálisan kihasználja a Hammondban rejlő lehetőségeket. Nincs is külön basszushangszer, Premecz egyszerre lát el szólista- és ritmusszekció-feladatokat. Vidám, grúvos, pörgős muzsika a Kéknyúl Hammond Quartet zenéje, remek előkészítés a Five Corners Quintet elsöprő szving-támadásához.