Sziporkázó karácsonyi kristályok

Helyszín: 
Időpont: 
2009. december 3. 0:00 - csütörtök - 2010. január 5. 0:00 - kedd

A hazai design-ékszerészek legjava, Peter Vladimir, az Iparművészeti Egyetem professzora és volt tanítványai valamint több művésztanár ékszerei és egyéb, a karácsony misztériumához kötődő kiegészítő tárgyai láthatóak 2009. december 3. és 2010. január 5. között a karácsonyi design-kiállításon.

Az alkotók igazi különlegességekkel - ékes, fényes, sziporkázó, csillogó-villogó köves ékszerekkel és kristályos ajándéktárgyakkal - készülnek az évzáró kiállítására, hogy szívünket beragyogják és örömtelivé varázsolják a karácsonyt. A minőségi, iparművész tárgyakon tükröződik az ünnepre való várakozás, a készülődés izgalma, az ajándékozás öröme, a szeretetteljes alkotás, valamint a megismételhetetlen egyediség.

Az ékszer egyszerre tárgy és jel. Szorosan, intim módon kapcsolódik az emberi testhez, és érzelmi kapcsolatban áll viselőjével. Csak azok a tárgyak, ékszerek, váltanak ki erős érzelmi kötődést, melyek hosszú időn keresztül változatlan értékekkel bírnak. Hagyományok, szokások biztosítják a jel tartalmát, olvashatóságát. Az ékszerek ki nem mondott szavak, fogalmak, kommunikációs eszközök. Egy szép fülbevaló például kommunikál az arccal, versenyt villog a szemmel, megcsörrentése nyomatékot ad a szónak.

Az ékszer tehát beszél, jelöl, díszít. Kirívó vagy láthatatlanul hordott, soha le nem vett ékesség, erős tartalommal megtöltve. Ragaszkodunk hozzá, kapaszkodunk belé, hiszünk benne, erőt tulajdonítunk neki. Az ékszer lehet ajándéktárgy, mely emlékeztet valakire, valamire. Erősíti az emberi kapcsolatokat, a családi összetartást. A Sziporkázó karácsonyi kristályok című kiállításon olyan design ékszereket láthat – és akár vásárolhat - az érdeklődő, melyek egyedi tartalommal rendelkeznek, s melyek a fenyőfa alá téve sokat mondó ajándékká, valódi meglepetéssé válnak.

Hogy ki mit tart értékesnek, változó. Értékítélet kérdése. Az érték fogalma az emberi viselkedésben van elrejtve, abban, ahogy viszonyulunk az általunk értékesnek tartott dologhoz. Az igazi érték tartalmával, minőségével, egyediségével, ritkaságával, pótolhatatlanságával, különlegességével, szépségével tűnik ki. Vannak megfoghatatlan értékek, szellemi eredmények vagy teljesítmények. Értéket tulajdonítunk eszméknek, olyan elvont fogalmaknak, mint Isten, megváltás, szeretet, békesség, boldogság, család, haza, igazság, függetlenség, hűség, jóság… Értékek az anyagi javak. Föld, jószág, ingatlan, pénz… Kincsek, melyeket el lehet cserélni, adni, amiket halmozni lehet és trezorba zárni, hogy értékük az idő elteltével egyre csak nőjön. Értékesek a ritka ásványok, a nemesfémek és az emberi alkotás azon remekei, amiket ezekből készít. Ékszerek, melyek a beléjük fektetett tervezői-alkotói munkán és a nemes anyagokon túl, ajándékkén olyan személyes tartalmat kapnak, ami által igazi értékként, testünk-lelkünk ékességeként szilárdan állnak az idő sodrásában.

Budapesten a Sterling Galéria nyújtja a legnagyobb kínálatot a fiatal magyar tervezők egyedi és kisszériás ékszereiből. A kiállított ékszerek és karácsonyi tárgyak jelentős része nagy finomságú sterling ezüstből készült, melyeket az alkotók egyéni ízlésüknek megfelelően kombinálnak különféle kövekkel, fával, csonttal, műanyaggal.