2018. április 22. - vasárnap

Simone Weil születésének 100. évfordulója

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Francia Intézet
Időpont: 
2010. január 22. 9:15 - 17:30

2010. január 22-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben kerül megrendezésre a Simone Weil kerekasztal-beszélgetés, melyen részt vesz többek között, a budapesti Olasz Kultúrintézet meghívására Massimiliano Marianelli professzor.

A filozófusnő születésének 100. évfordulója alkalmából elmélkednek Simone Weil gondolatainak a filozófiára és a vallásra gyakorolt hatásairól: hogyan férhet meg egymás mellett a patriotizmus és a sovinizmus elutasítása, a politikai harc és az ellenfél tiszelete, a gyökerek és az elkötelezettség?

Résztvevők: Chantal Delsol (Erkölcsi és Politikai Tudományok Akadémiája), Emmanuel Gabillieri (Lyoni Katolikus Egyetem), Joël Janiaud (IUFM, Lyon), Gutbrod Gizella (Egri Főiskola), Massimiliano Marianelli (Peruviai Egyetem), Michel Narcy (CNRS), Sepsi Enikő (Károli Egyetem) és Vető Miklós (professor emeritus, Franciaország, Egyesült Államok).

Francia és magyar nyelvű konferencia szinkrontolmácsolással. A kerekasztal-beszélgetést követően, 18 órakor levetítésre kerül Florence Mauro: A szabálytalan Simone Weil (2008- ’69 francia nyelven, magyar felirattal) című dokumentumfilmje. A filmvetítést vitaest követi a konferencia résztvevőivel és Simone Weil magyar fordítóival.

A zsidó származású Simone Weil közel került a katolikus valláshoz és a munkásosztályhoz, küzdött a spanyol háború idején és az ellenállási mozgalomban. Ezalatt folyton igyekezett megtalálni az egyensúlyt tettei és gondolatai, a politika és a misztikusság között.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Április 21-én Tálas Áron és Pandzarisz Dina kettősével találkozhatunk.

jelenet

A Neue Oper Wien előadása.

Krizsán Edith a Sakklegendák nyomában előadásán

Sakklegendák sora az Újnyugat Irodalmi Kör előadásán.