2018. november 18. - vasárnap

Simone Weil születésének 100. évfordulója

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Francia Intézet
Időpont: 
2010. január 22. 9:15 - 17:30

2010. január 22-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben kerül megrendezésre a Simone Weil kerekasztal-beszélgetés, melyen részt vesz többek között, a budapesti Olasz Kultúrintézet meghívására Massimiliano Marianelli professzor.

A filozófusnő születésének 100. évfordulója alkalmából elmélkednek Simone Weil gondolatainak a filozófiára és a vallásra gyakorolt hatásairól: hogyan férhet meg egymás mellett a patriotizmus és a sovinizmus elutasítása, a politikai harc és az ellenfél tiszelete, a gyökerek és az elkötelezettség?

Résztvevők: Chantal Delsol (Erkölcsi és Politikai Tudományok Akadémiája), Emmanuel Gabillieri (Lyoni Katolikus Egyetem), Joël Janiaud (IUFM, Lyon), Gutbrod Gizella (Egri Főiskola), Massimiliano Marianelli (Peruviai Egyetem), Michel Narcy (CNRS), Sepsi Enikő (Károli Egyetem) és Vető Miklós (professor emeritus, Franciaország, Egyesült Államok).

Francia és magyar nyelvű konferencia szinkrontolmácsolással. A kerekasztal-beszélgetést követően, 18 órakor levetítésre kerül Florence Mauro: A szabálytalan Simone Weil (2008- ’69 francia nyelven, magyar felirattal) című dokumentumfilmje. A filmvetítést vitaest követi a konferencia résztvevőivel és Simone Weil magyar fordítóival.

A zsidó származású Simone Weil közel került a katolikus valláshoz és a munkásosztályhoz, küzdött a spanyol háború idején és az ellenállási mozgalomban. Ezalatt folyton igyekezett megtalálni az egyensúlyt tettei és gondolatai, a politika és a misztikusság között.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A héten Magyarországra érkezik Nick Szabo kriptográfus, a bitcoin szellemi atyja, a digitális szerződések koncepciójának kidolgozója.

plakát

Egyedülálló angol nyelvi klub jött létre.

A tarokk pakli lapjai

„Itt van az ősz, itt van újra”, sőt, lassan már a tél is a nyakunkon van, cseppeget [sic] az eső ezért több CSEPPEK.hu-t olvasunk, korábban sötétedik, az időjárás hidegebbre fordul, az ember pedig több időt kénytelen tölteni a benti szobában mint a kinti térben. Persze nem kell megijedni, ennek a helyzetnek is meglehet az előnye. Mivel foglaljuk el magunkat ilyen napokon? Segítünk! A megoldás: kártyázással! Hiszen a kártyázás annyi minden egyszerre: szórakozás, személyiség és memória fejlesztés, közösségi program, szenvedély, kikapcsolódás és mindenekfelett kultúránk része. Manapság a régi játékokat vagy felváltotta a nagy póker (talán még a blackjack) őrület, vagy pedig inkább társasok felé kacsingatnak az emberek. Mi ezek helyett most egy pár híresebb, tipikusan magyar kártyajátékhoz hozzuk meg kedves olvasóink kedvét.