„Oboázzon lelkünknek a fény” - újra látható az első magyar szlengblog-opera

Jegyár: 
2000 Ft, 1500 Ft (diák, nyugdíjas)
Időpont: 
2010. február 12. 19:30 - péntek - 2010. február 13. 19:30 - szombat

Újra látható az első magyar szlengblog-opera a fővárosi Szemlő-hegyi-barlangban. A Soharóza Kórus és Göttinger Pál rendező közös produkciójára az októberi PLACCC Fesztiválon az összes jegy elkelt. Aki ősszel lemaradt a Mindenütt jó című előadásról vagy újra megnézné, februárban nyolc időpont közül választhat.

A minden szempontból rendhagyó színházi előadás egy kórus-improvizáción alapuló kortárs opera, amelynek szövegkönyve egy internetes közösség gyűjtése alapján született meg. Az ógörög tragédiákra emlékeztető történetben a gazdag városlakók (az arcosgasztrók) csapnak össze a kentaurokkal (az újdzsélandiakkal) a boldog végkifejletig. Az ellenfelek, a hírnök és a kar is a mai magyar szlengben énekelnek a Szemlő-hegyi-barlang gyönyörűen megvilágított cseppkövei között.

„Megmurdellt, megmakkant”; „Nem csicskulnak, kajakra jönnek, ez nem lakossági para”; „Vágod? Befigyel a végzet!” – ilyen és ezekhez hasonló mondatokra improvizál zenét Halas Dóra karnagy vezetésével a Soharóza Kórus. A muzsika nyomokban tartalmaz Ariel Ramirez és Karl Jenkins műrészleteket, valamint dél-afrikai és afro-amerikai énekeket. Az opera szövegkönyvét Juhász Kristóf, a Szputnyik Hajózási Társaság szövegírója állította össze zömmel a Goldenblog díjas szleng.blog.hu honlap alapján, a szerkesztő, Nyelvész Józsi hozzájárulásával.

A Mindenütt jó című előadás rávilágít arra, hogy ha megkapargatjuk a felszínt, a magasztosnak tartott opera és kórusmuzsika is lehet humorforrás, a trágárnak és roncsoltnak vélt szleng pedig nem halandzsa, hanem nagyon is a magyar nyelv élő és viruló része. A szlengblog-opera bátor és szokatlan, lerombolja a közhelyeket, megnevettet és meghat.

A Szemlő-hegyi-barlang akadálymentesített és kivilágított. Mivel egész évben 12 fok van, és helyenként a boltozatról csepeg a víz, ezért megfelelő ruházat és kényelmes cipő ajánlott a nagyjából egy órás, sétálós előadás közben.

A Mindenütt jó című előadás időpontjai:

  • 2010. február 5. péntek 19:30 és 21 óra
  • 2010. február 7. vasárnap 19:30 és 21 óra
  • 2010. február 12. péntek 19:30 és 21 óra
  • 2010. február 13. szombat 19:30 és 21 óra

Hirdetés