A Pozsonyi Nemzeti Színház az Operában

Időpont: 
2010. február 9. 19:00 - kedd

2010. február 9-én 19 órakor a Pozsonyi Nemzeti Színház (Slovenské Národné Divadlo) társulata vendégszerepel a Magyar Állami Operaházban Puccini Pillangókisasszonyával.

A szlovák társulat előadását korunk egyik legelismertebb operarendezője, Peter Konwitschny állította színpadra. A művész 1980 óta rendez neves operaházakban - a német színpadok mellett Baselban, Grazban, Párizsban és Barcelonában -, rendezéseit a nemzetközi sajtó is figyelemmel követi. Konwitschny értelmezésében a Pillangókisasszony egy Japánban játszódó személyes tragédiából modern és meglepően aktuális párkapcsolati parafrázissá válik. A főhősnő sorsát a tiszta humánum és az embertelen társadalmi elvárások feloldhatatlan ellentéte pecsételi meg, amely a modern, felvilágosodott" nyugati civilizációban éppúgy érvényes üzenet lehet, mint egy évszázaddal ezelőtt a Távol-Keleten.

A budapesti előadás címszerepében Eva Jenisová lép színpadra, vezényel: Oliver Dohnányi.

Vass Lajos, az Operaház főigazgatója a Pozsonyi Nemzeti Színház budapesti fellépését nem pusztán egy nívós társulat vendégszerepléseként értékeli. Kiemelte: a szlovák művészek fellépése a kultúra összekötő erejének, valamint a Magyar Állami Operaház és a Pozsonyi Nemzeti Színház példaértékű kapcsolatának jelképe.

Hirdetés