2018. november 16. - péntek

A Pozsonyi Nemzeti Színház az Operában

Kinyomtatom...
Időpont: 
2010. február 9. 19:00

2010. február 9-én 19 órakor a Pozsonyi Nemzeti Színház (Slovenské Národné Divadlo) társulata vendégszerepel a Magyar Állami Operaházban Puccini Pillangókisasszonyával.

A szlovák társulat előadását korunk egyik legelismertebb operarendezője, Peter Konwitschny állította színpadra. A művész 1980 óta rendez neves operaházakban - a német színpadok mellett Baselban, Grazban, Párizsban és Barcelonában -, rendezéseit a nemzetközi sajtó is figyelemmel követi. Konwitschny értelmezésében a Pillangókisasszony egy Japánban játszódó személyes tragédiából modern és meglepően aktuális párkapcsolati parafrázissá válik. A főhősnő sorsát a tiszta humánum és az embertelen társadalmi elvárások feloldhatatlan ellentéte pecsételi meg, amely a modern, felvilágosodott" nyugati civilizációban éppúgy érvényes üzenet lehet, mint egy évszázaddal ezelőtt a Távol-Keleten.

A budapesti előadás címszerepében Eva Jenisová lép színpadra, vezényel: Oliver Dohnányi.

Vass Lajos, az Operaház főigazgatója a Pozsonyi Nemzeti Színház budapesti fellépését nem pusztán egy nívós társulat vendégszerepléseként értékeli. Kiemelte: a szlovák művészek fellépése a kultúra összekötő erejének, valamint a Magyar Állami Operaház és a Pozsonyi Nemzeti Színház példaértékű kapcsolatának jelképe.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

jelenet

Könnyed vígjáték, Szurdi Miklós rendezésében.

Kodák Anna és Zsilák Olivér

Összművészeti gálaest New Yorkban.

Hegedűs D. Géza köszönti Galambos Erzsit

Pénteken, október 26-án ünnepelte a József Attila Színház társulata Galambos Erzsit, aki épp hetven éve lépett a világot jelentő deszkákra.