102 remekmű az impresszionizmustól a klasszikus modernig

Időpont: 
2010. február 6. 0:00 - szombat - 2010. május 2. 0:00 - vasárnap

2010. február 6 és május 2. között látható a Magyar Nemzeti Galériában a Földi Paradicsom. Modern mesterművek a Kasser-Mochary gyűjteményből című kiállítás.

A magyar származású Elizabeth és Alexander Kasser (eredeti nevén Kasza) házaspár, illetve az 1969-ben létrejött Kasser Művészeti Alapítvány (Kasser Art Foundation) modern képzőművészeti gyűjteményét tavaly nyáron Augsburgban ismerte meg az európai közönség. Az alapítók szándéka volt azonban, hogy gyűjteményüket szülőföldjük közönsége is láthassa. A Földi paradicsom című kiállításunkon olyan alkotásokkal találkozhatunk, melyeket ritkán láthat itthon a magyar publikum.

A Földi paradicsom az emberiség örök víziója és vágyálma a tökéletességről, a természetről, az emberek közötti harmóniáról, arról a soha nem volt aranykorról, ami a művészet számára az egyik legkimeríthetetlenebb téma. A gyűjtemény 53 művésztől válogatott 102 darabja mind ebbe a hatalmas tematikus keretbe ágyazódik. Rodin, Bourdelle, Marino Marini, Giacometti, Henry Moore szobrai, Monet, Degas, Renoir, Chagall festményei, Modigliani, Matisse, Lipschitz grafikái sok más kiváló alkotással együtt öt nagy tematikus egységben mutatják be a modern művészet mestereinek Földi paradicsomot megidéző vízióit.