100 év azonosság, 100 év változás

Helyszín: 
Időpont: 
2010. február 6. 0:00 - szombat - 2010. március 4. 0:00 - csütörtök

A 100 év azonosság, 100 év változás - Torday Emil nyomában Kongóban című kiállítás tartalmát Torday Emil 20. század eleji kutatóútjain, valamint a 2009 nyarán megvalósult Torday–Kongó-expedíció során készített dokumentációk és fotográfiák adják.

A kiállítás témáit magas művészi színvonalú archív és jelenkori fotográfiák és rövidfilmek, valamint tárgyi illusztrációk és szövegmagyarázatok teszik tartalmassá.

Torday Emil (1875–1931) Afrika-kutató 1900–1909 között három jelentős kutatóutat bonyolított le a Kongó-medencében. Utolsó, 1907-1909-ben tett útjának eredményeként többezer tárgyat is gyűjtött. E gyűjtemény legnagyobb része a British Museumban található, ám Torday Emil a budapesti Néprajzi Múzeumnak is ajándékozott több mint négy és félszáz néprajzi tárgyat, amellyel beírta nevét a múzeum anyagát önzetlenül gazdagító adományozók közé.

E tudományos szempontból a leggyümölcsözőbb kutatóútjának a századik évfordulóján, 2009 nyarán expedíció indult a Kongói Demokratikus Köztársaságba, hogy Torday Emil egykori útvonalának egy részét bejárja.

Az expedíció sikeresen eljutott azokhoz a népcsoportokhoz és helyszínekre, ahol Torday legkiemelkedőbb kutató- és gyűjtőmunkáit végezte. Az expedíciót Lóránt Attila fotográfián, Reisinger Dávid mozgóképen dokumentálta. Szilasi Ildikó, a csapat vezetője antropológusként tett megfigyeléseket, valamint tárgyi gyűjtőmunkát végzett Charles Ngwabwanyi Kunda kongói antropológus közreműködésével.

A kiállításból a néző képet kaphat Torday Emil életéről, munkásságáról. Megértheti, miért volt kiemelkedő és újító szemléletű kutató a maga korában. Bepillantást nyerhet a kongói Kuba Királyságba, a busongó, bunda, lele népcsoportok kultúrájába vagy a boszorkánybörtönbe. Megtudhatja, miért titkos a pende művészet, és hogy vajon ki a legjobb gitenga. A kiállítás megtekintése során a látogató mindezt száz év távlatából teheti meg, a Kongói Demokratikus Köztársaság Belgiumtól való függetlenné válásának ötvenedik évfordulóján.