2018. július 22. - vasárnap

100 év azonosság, 100 év változás

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Néprajzi Múzeum
Időpont: 
2010. február 6 - 2010. március 4
Torday Emil nyomában Kongóban

A 100 év azonosság, 100 év változás - Torday Emil nyomában Kongóban című kiállítás tartalmát Torday Emil 20. század eleji kutatóútjain, valamint a 2009 nyarán megvalósult Torday–Kongó-expedíció során készített dokumentációk és fotográfiák adják.

A kiállítás témáit magas művészi színvonalú archív és jelenkori fotográfiák és rövidfilmek, valamint tárgyi illusztrációk és szövegmagyarázatok teszik tartalmassá.

Torday Emil (1875–1931) Afrika-kutató 1900–1909 között három jelentős kutatóutat bonyolított le a Kongó-medencében. Utolsó, 1907-1909-ben tett útjának eredményeként többezer tárgyat is gyűjtött. E gyűjtemény legnagyobb része a British Museumban található, ám Torday Emil a budapesti Néprajzi Múzeumnak is ajándékozott több mint négy és félszáz néprajzi tárgyat, amellyel beírta nevét a múzeum anyagát önzetlenül gazdagító adományozók közé.

E tudományos szempontból a leggyümölcsözőbb kutatóútjának a századik évfordulóján, 2009 nyarán expedíció indult a Kongói Demokratikus Köztársaságba, hogy Torday Emil egykori útvonalának egy részét bejárja.

Az expedíció sikeresen eljutott azokhoz a népcsoportokhoz és helyszínekre, ahol Torday legkiemelkedőbb kutató- és gyűjtőmunkáit végezte. Az expedíciót Lóránt Attila fotográfián, Reisinger Dávid mozgóképen dokumentálta. Szilasi Ildikó, a csapat vezetője antropológusként tett megfigyeléseket, valamint tárgyi gyűjtőmunkát végzett Charles Ngwabwanyi Kunda kongói antropológus közreműködésével.

Torday Emil nyomában KongóbanTorday Emil nyomában Kongóban

A kiállításból a néző képet kaphat Torday Emil életéről, munkásságáról. Megértheti, miért volt kiemelkedő és újító szemléletű kutató a maga korában. Bepillantást nyerhet a kongói Kuba Királyságba, a busongó, bunda, lele népcsoportok kultúrájába vagy a boszorkánybörtönbe. Megtudhatja, miért titkos a pende művészet, és hogy vajon ki a legjobb gitenga. A kiállítás megtekintése során a látogató mindezt száz év távlatából teheti meg, a Kongói Demokratikus Köztársaság Belgiumtól való függetlenné válásának ötvenedik évfordulóján.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

meghívó

Victor Vasarely relikviáinak felhasználásával 24 kiváló kortárs képzőművész készített festményt, szobrot, fotót vagy egyéb installációt a Hungarikon Gyűjtemény számára.

Waliczky Tamás

2018. július 4-étől a Molnár Ani Galériában.