Új Dante monográfia

Időpont: 
2010. február 22. 17:00 - hétfő

2010. február 22-én, hétfőn 17 órakor az Alexandra Könyvesházban kerül sor Pál József: Dante. Szó, szimbólum, realizmus a középkorban című könyvének bemutatójára.

A könyvet, a szerző jelenlétében bemutatja: Fellegi Ádám (zongorista, zenetörténész), Fried István (irodalomtörténész, egyetemi tanár), Janka Zoltán (pszichiáter, egyetemi tanár), Mátyus Norbert (irodalomtörténész, egyetemi adjunktus), Sallay Géza (irodalomtörténész, egyetemi tanár), Sárközy Péter (irodalomtörténész, egyetemi tanár).

A kötet Dante életművét a hermeneutika, a szimbólum – és a realizmusfelfogás felől közelíti meg. Dante életének eseményei tág teret kapnak, s feltárulnak a metaforák, hasonlatok mögé rejtőző, fizikai megjelenését tekintve rendkívül szemérmes költő vonásai. Az elemzés, a Színjáték menetét követve, lentről halad felfelé: a pokolban az autonóm mozgás hiányát, a purgatóriumban a természetes emberi állapotot, a paradicsomban, többek között, Isten képét mutatja be, e szempontból mindezeket összehasonlítja Michelangelónak a Sixtusi –kápolnában található freskóival.

Pál József az MTA doktora (DSc), a Szegedi Tudományegyetem Olasz Tanszékének vezetője, egyetemi tanár. Számos külföldi konferencián vett részt, előadásokat tartott francia és olasz egyetemeken. 1994-98 között a Római Magyar Akadémia tudományos igazgatója, majd a NKÖM államtitkára. Volt rektorhelyettes, dékán, jelenleg a SZTE BTK doktori tanácsának elnöke, az Olasz Köztársaság tiszteletbeli konzulja.

Az Akadémiai Kiadónál korábban megjelent művei: A neoklasszicizmus poétikája (1988), A világirodalom története évszázadokban (1988, Vajda György Mihálllyal), Világirodalom (Akadémiai kézikönyvek sorozat, 2005, 2008), Ripensando a Budapest, dopo cinquant’anni (2007). Emellett főszerkesztője az Akadémiai Kiadó és a Springer közös kiadásában megjelenő Neohelicon című nemzetközi komparatisztikai folyóiratnak.

Hirdetés