2018. december 14. - péntek

Sexmob (USA), Nigun

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Gödör Klub
Jegyár: 
1800 Ft
Időpont: 
2010. március 22

A tavalyi évben útjára indított New York Jazzgödör sorozat idei első eseményét 2010. március 22-én rendezik a Gödörben. Hazai vendégként fellép a kelet-európai klezmert játszó Nigun, valamint a New York-i, Steven Bernstein nevével fémjelzett Sexmob mutatja be izgalmasnak ígérkező Sexotica című műsorát.

A jazkkedvelők körében legendaértékű zenészekből verbuválódott Sexmob nevezetű formáció koncertjei mindig valódi eseményszámba mennek Budapesten. Immár jó ideje nem élvezhettük élőben a csapatot, de szerencsére a Gödörben a már jól bevált zenészekkel élhetjük újra az előző felejthetetlen koncertek átütő élményét.

Ez a felállás időtlen. Saját szerzeményeik mellett ugyanúgy szívesen feldolgoznak egy Rolling Stones, vagy egy Nirvana számot, mint egy francia sanzont. A posztmodern keringő, a dub, a free jazz náluk egy stílussá olvad össze, pillanatok ragadnak meg örökre a hallgató emlékezetében, a banda kizárólag csak a mostban működik. A Sexmob a kortárs modern jazz és New York "downtown" jazzéletének egyik legsikeresebb és legvidámabb zenekara: hihetetlen energikus tánczene, free jazz, vagy eredeti New Orleans-i hangulat, mely olykor könnyedén vad partyzenébe csap át.

Az ötszörös Emmy díjas Steven Bernstein jelenléte mellett olyan további elismert és híres jazz-zenészek lépnek színpadra, mint a szaxofonos Briggan Krauss, vagy a Norah Jonesnál is nagybőgőző Tony Scherr, valamint a dobok mögött a Tom Waits zenekarát is megjárt, örökifjú Kenny Wollesen.

Bernstein számtalan zeneóriással dolgozott már együtt (többek között említhetjük Lou Reed zenekarát, vagy Marianne Faithfull-t). Szoprán harsonán, egy igazán ritkaságnak számító hangszeren játszik, de a zenekar alapító-frontembereként ennél sokkal többet is tesz a garantált sikerért… Izgága alkata és zenei szabadsága folyamatos keresésre ösztönzi, egy-egy fellépésén meggyőződhetünk ennek pozitív hozadékáról. Ezen a turnén DJ Olive, a híres brooklyni lemezlovas teszi a klasszikus hangszerekkel játszó bandát még izgalmasabbá. A DJ a kilencvenes évek délutáni raktárhangulatát idézi dalaival, továbbá két lemezkiadó cég társalapítója, számos kiállítás résztvevője.
A 2006-ban Grammy díjra jelölt Sexotica című album rejtélyes trópusi szigetek hangulatát, a dzsungel ritmusát idézi. Baljós, lüktető basszus, háborgó trance, sejtelmes kiáltások a távolból, és természetesen fülledt erotika.

Mint azt már korábban megszokhattuk, a New York-i fellépők mellett mindig fellép egy-egy hazai csapat is, ezúttal a Párniczky András gitárművész által 2001-ben alapított Nigun-t láthatjuk. Európában az egyetlen olyan jazz-zenekar, amelyik a kelet-európai klezmer hagyomány alapjain határozza meg stílusát. Gyakran és szívesen dolgoznak vendégművészekkel, ennek eredményeként készült el legutóbb kiadott, harmadik lemezük is. A Nigun-nak 2007 óta rendszeres, visszatérő vendégművésze Matt Darriau (Klezmatics, Paradox Trio), állandó vendég Lukács Miklós, de felléptek már Dresch Mihály és Szabó Dániel közreműködésével is.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Tommy Cash

A világ legkülöncebb rappere, az észt Tommy Cash november 30-án jelentette meg régóta várt ¥€$ c. debütáló lemezét, február 18-án pedig nálunk is bemutatja a Dürer Kertben.

Szárnyalás - jelenet

Szárnyalás - a Kecskemét City Balett és az Esszencia Zenekar táncszínházi előadása.

teljes_kepernyo_rogzitese_2018.12.06._234453.jpg

A Filharmónia Magyarország minden egyes programján kiemelt szerepet szán a gyermekeknek.