Sexmob (USA), Nigun

Helyszín: 
Jegyár: 
1800 Ft
Időpont: 
2010. március 22. 0:00 - hétfő

A tavalyi évben útjára indított New York Jazzgödör sorozat idei első eseményét 2010. március 22-én rendezik a Gödörben. Hazai vendégként fellép a kelet-európai klezmert játszó Nigun, valamint a New York-i, Steven Bernstein nevével fémjelzett Sexmob mutatja be izgalmasnak ígérkező Sexotica című műsorát.

A jazkkedvelők körében legendaértékű zenészekből verbuválódott Sexmob nevezetű formáció koncertjei mindig valódi eseményszámba mennek Budapesten. Immár jó ideje nem élvezhettük élőben a csapatot, de szerencsére a Gödörben a már jól bevált zenészekkel élhetjük újra az előző felejthetetlen koncertek átütő élményét.

Ez a felállás időtlen. Saját szerzeményeik mellett ugyanúgy szívesen feldolgoznak egy Rolling Stones, vagy egy Nirvana számot, mint egy francia sanzont. A posztmodern keringő, a dub, a free jazz náluk egy stílussá olvad össze, pillanatok ragadnak meg örökre a hallgató emlékezetében, a banda kizárólag csak a mostban működik. A Sexmob a kortárs modern jazz és New York "downtown" jazzéletének egyik legsikeresebb és legvidámabb zenekara: hihetetlen energikus tánczene, free jazz, vagy eredeti New Orleans-i hangulat, mely olykor könnyedén vad partyzenébe csap át.

Az ötszörös Emmy díjas Steven Bernstein jelenléte mellett olyan további elismert és híres jazz-zenészek lépnek színpadra, mint a szaxofonos Briggan Krauss, vagy a Norah Jonesnál is nagybőgőző Tony Scherr, valamint a dobok mögött a Tom Waits zenekarát is megjárt, örökifjú Kenny Wollesen.

Bernstein számtalan zeneóriással dolgozott már együtt (többek között említhetjük Lou Reed zenekarát, vagy Marianne Faithfull-t). Szoprán harsonán, egy igazán ritkaságnak számító hangszeren játszik, de a zenekar alapító-frontembereként ennél sokkal többet is tesz a garantált sikerért… Izgága alkata és zenei szabadsága folyamatos keresésre ösztönzi, egy-egy fellépésén meggyőződhetünk ennek pozitív hozadékáról. Ezen a turnén DJ Olive, a híres brooklyni lemezlovas teszi a klasszikus hangszerekkel játszó bandát még izgalmasabbá. A DJ a kilencvenes évek délutáni raktárhangulatát idézi dalaival, továbbá két lemezkiadó cég társalapítója, számos kiállítás résztvevője.
A 2006-ban Grammy díjra jelölt Sexotica című album rejtélyes trópusi szigetek hangulatát, a dzsungel ritmusát idézi. Baljós, lüktető basszus, háborgó trance, sejtelmes kiáltások a távolból, és természetesen fülledt erotika.

Mint azt már korábban megszokhattuk, a New York-i fellépők mellett mindig fellép egy-egy hazai csapat is, ezúttal a Párniczky András gitárművész által 2001-ben alapított Nigun-t láthatjuk. Európában az egyetlen olyan jazz-zenekar, amelyik a kelet-európai klezmer hagyomány alapjain határozza meg stílusát. Gyakran és szívesen dolgoznak vendégművészekkel, ennek eredményeként készült el legutóbb kiadott, harmadik lemezük is. A Nigun-nak 2007 óta rendszeres, visszatérő vendégművésze Matt Darriau (Klezmatics, Paradox Trio), állandó vendég Lukács Miklós, de felléptek már Dresch Mihály és Szabó Dániel közreműködésével is.

Hirdetés